SDU vill samarbeta med Front national | Expo.se

SDU vill samarbeta med Front national

Publicerad 2014-05-28 14:52

SDU:s vice ordförande William Hahne uttrycker besvikelse över att SD avfärdat samarbete med Front National. Foto: Expo

Sverigedemokratisk ungdom som ingår i ett paneuropeiskt ungdomsförbund med bland annat Front National är öppet kritiska till att moderpartiet meddelat att de inte vill sätta sig i samma grupp som det franska partiet. "Väljer SD att bli grupplösa, måste jag säga att jag är oerhört besviken" skriver SDU:s vice-ordförande på Facebook.

Inför Europaparlamentsvalet har Sverigedemokraterna vägrat ge svar om vilka de kan tänka sig att samarbeta med. Partiet har haft möten med holländska Geert Wilders, österrikiska FPÖ och franska Front National. Partier vars ambition är att bilda en partigrupp. Sverigedemokraterna har en koppling till flera av ovanstående partier genom att Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Kent Ekeroth sitter i det paneuropeiska partiet European Alliance of freedom, EAF, med dem.

Nu har dock Jimmie Åkesson meddelat att SD inte kommer att sitta i samma partigrupp som franska Front National, åtminstone under den kommande mandatperioden.

– När det gäller franska Front National, så är det tydligt att där finns vissa ambitioner till förnyelse, men idag känner vi att vi inte har tillräckligt grepp om dem för att vara beredda att inleda något samarbete under den här mandatperioden, säger Åkesson till SVT.

Istället sätter Jimmie Åkesson sitt hopp till att samarbeta med engelska UKIP och Dansk Folkeparti. Det är dock oklart om Sverigedemokraterna välkomnas. UKIP har länge varit skeptiskt till att ha med Sverigedemokraterna att göra. Partiledaren Nigel Farage har till Svenska dagbladet uttryckt missnöje över Sverigedemokraternas ungdomsförbunds europeiska kontakter. På tisdagen sa Farage till Svenska Dagbladet att ett samarbete mellan SD och UKIP är ”rätt osannolikt”.

Samtidigt har Dansk Folkeparti haft konakter med engelska Tories och har öppnat för att ansluta sig till den konservativa gruppen ECR i EU.

Att Sverigedemokraterna kan tänka sig att bli grupplösa, vilket påverkar partiets inflytande i Europaparlamentet, hellre än att samarbeta med Front National kritiseras av ungdomsförbundet. SDU:s vice ordförande William Hahne skriver på Facebook:

”Om det nu är så att Sverigedemokraterna väljer grupplöshet i Europaparlamentet framför samarbete med Frankrikes största parti, Front National, så måste jag säga att jag är oerhört besviken.”

Hahne menar att om SD tackar nej till Front National så kan det innebära att partiet ”sätter käppar i hjulet för våra likasinnade vänner runtom i Europa”.

”Om alternativet då står mellan grupplöshet eller samarbete med Frankrikes största parti, anser jag valet vara självklart. Tillsammans är vi starka!” skriver han.

Sverigedemokratisk ungdom ingår sedan tidigare i ett paneuropeiskt ungdomsförbund tillsammans med Front Nationals, FPÖ:s och belgiska Vlaams Belangs ungdomsförbund.

Sverigedemokraterna har också en historia av kontakter med Front National. Bland annat var partisekreterare Björn Söder stödmedlem i det franska partiet 2001.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons