Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

USA har nyligen fått sin första nationella hatbrottsdom mot en person med misogyna och incelrelaterade motiv. Personen, vid namn Tres Genco, döms till sex år och åtta månaders fängelse. Genco har i en omfattande mängd dokument sagt sig vilja ”slakta och döda kvinnor” samt hyllat terroristen Elliot Rodgers som var personen som utförde terrorattackerna i Isla Vista 2014 inspirerad och motiverad av kvinnohat. Tres Genco har tidigare åtalats för att ha förberett sig för ett våldsamt attentat på årsdagen av terrorattackerna i Isla Vista och, som ett led i detta, påbörjat insamling av vapen, utrustning och också kartlagt möjliga mål för attackerna.

Domen och de planerade attentatet i Ohio skapar inte bara nya juridiska prejudikat i USA, det är första gången som incel-motiverad brottslighet bedöms som hatbrott, utan påvisar också återigen den radikalisering och våldsamma fantasier och ideal som finns i delar av den så kallade incel-miljön. Forskare brukar räkna att runt 55 personer har mördats i incelmotiverade dåd sedan 2014, majoriteten i USA och Kanada. De flesta incels utövar inte våld, men myndigheter och forskare runt om i världen betraktar dem i allt högre grad som ett terror- och säkerhetshot.  

De flesta forskare är överens om att incelrörelsen bör och ska förstås som ett eget fenomen, men poängterar att överlappningar finns med extremhögern. Incelmiljön i sin moderna tappning växte fram och mötte extremhögern på samma webbplatser under det tidiga 2010-talet. Ett av de tydligaste tecknen på den nära relationen mellan rörelserna är deras gemensamma vokabulär och många vita incels menar att just högerextrema grupper är några av deras viktigaste allierade. Samspel mellan högerextrema miljöer och incelmiljön frodas fortsatt på internetforum världen över.

Rörelserna möts i föreställningen om betydelsen av traditionella könsroller och ett behov av mäns överordning i samhället. Liberalism och socialism beskrivs som roten till alla samhällsproblem och feminismen är ett annat gemensamt hatobjekt som påstås ha lett till ett försvagat samhälle, äktenskapets förfall och kvinnlig frigörelse.

År 2020 släppte Totalförsvarets forskningsinstitut rapporten ”Kvinnohat och våldshyllningar i digitala incelmiljöer”. Rapporten visade bland annat att Sverige är ett av de länder i världen som står för högst andel besökare på incelforum sett relativt till folkmängden. Den unga man som år 2021 gick in på en skola i Varberg iklädd arbetskläder, svetsarmask och flera olika huggvapen hyllade högerextrema Dylann Roof och Anton Lundin Pettersson tillsammans med tidigare nämnda terroristen Elliot Rodger, som var motiverad av idéerna som existerar inom den kvinnohatande incelmiljön.

För några år sedan pratades det om incel-rörelsen och våldsbejakande misogyni relativt livligt och flera välskrivna forskningsrapporter presenterades. Sedan dess har det varit förhållandevis tyst om detta. De perspektiv och den kunskap som finns i ämnet behöver fortsätta uppdateras, få mer resurser och inte bara ges uppmärksamhet i kölvatten av fruktansvärda våldsdåd och terror. Incel-rörelsen växer fram och skapar sin egna struktur och mening men det är ingen vild gissning att i en samtid där extremhögern, såväl i vårt eget land som i vår omvärld, får ett större genomslag för sina idéer och tankefigurer där kommer också incel-rörelsen hitta en jordmån att frodas. Arm i arm med extremhögern kan radikaliserade kvinnohatare få både bekräftelse, inspiration och motiveras till handling.

Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Expo.
Ämnen i artikeln