Filmade nazistpropaganda – fick jobb hos Ekeroth | Expo.se

Filmade nazistpropaganda – fick jobb hos Ekeroth

Publicerad 2016-09-15 06:48

Kent Ekeroth. (Foto: Expo)

Sverigedemokraterna säger sig ha nolltolerans mot rasism. Men i partitoppens absoluta närhet finns band till de mest extrema nätsajterna. Expo kan avslöja hur en av Kent Ekeroths närmaste medarbetare tidigare gjort karriär som filmare bland nätrasister och nazister.

Det var en sensommmarkväll i augusti 2014. Lite drygt en månad kvar till valet. I en trädgård satt en självsäker Stefan Jacobsson, partiledare för nazistiska Svenskarnas parti. Under valåret hade det lilla nazistpartiet fått oproportionerligt stort medieutrymme. Nu förväntade man sig att uppmärksamheten skulle omvandlas i röster.

– Hur kommer det att gå i valet?

– Jag både tror och hoppas att det kommer att gå väldigt bra, sa Stefan Jacobsson.

Den som frågade heter Jonas Nilsson. Han arbetade som reporter för den rasideologiska medieplattformen Motgift. Den drygt 20 minuter långa intervjun filmades för att sedan publiceras av Motgift – och finns fortfarande att beskåda på deras youtube-kanal.

Det här var Stefan Jacobssons stora valintervju. Oemotsagd och närmast uppmuntrad av reportern fick han lägga ut texten om sin politiska vision.

Stefan Jacobsson förklarade bland annat att han inte kallar sig demokrat.

– Det har blivit en form av överideologi som innehåller en väldig massa värdeord som egentligen inte har med styrelseskicket att göra, som yttrandefrihet och förenings­frihet som egentligen inte har med själva demokratin att göra. Demokrati har blivit en av vår tids heliga kor, sa  Jacobsson.

– Du vill slakta den här kon, grilla den och äta upp den? frågade Jonas Nilsson.

– Ja, absolut, sa Jacobsson.

Fick jobb hos Kent Ekeroth
I nya numret av Tidskriften Expo, som kommer ut på måndag, kan vi avslöja att det inte bara var Stefan Jacobsson och Jonas Nilsson som fanns på plats den där augustikvällen. Utanför bild fanns även en tredje person: han som höll i den filmkamera som Stefan Jacobsson tittade in i. Själva intervjun ägde även rum i kameramannens egen trädgård i ett villaområde i utkanten av Stockholm.

Denna man ska ett halvår efter intervjun, under vårvintern 2015, anställas av Sverigedemokraternas riksdagskansli som politisk sekreterare för riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Mannen heter Richard ”Dick” Abrahamsson.

Invandring hotar svenskarna ”biologiskt som folk”
Intervjun fortsätter och samtalet kommer snart in på ”massinvandringen”. Stefan Jacobssons anser att invandringen hotar svenskarna ”biologiskt som folk”. Om han får makten lovar han att utvisa det stora flertalet svenskar med utländsk bakgrund. ”En liten grupp” kunde han tänka sig får stanna kvar – om personerna kan anses vara ”assimilerbara”. Exakt hur många kunde han dock inte svara på.

– Jag som lekman på området kan inte säga om det är ett problem att det bor 20 000 icke-svenskar i landet, eller om det bor 50 000. Om det antalet påverkar vår population eller vårt folk. Det är något som sakkunniga faktiskt måste komma fram till, sa han.
 

expo sdmedia Dåvarande nazistledaren Stefan Jacobsson intervjuas i Dick Abrahamssons trädgård. Bakom kameran står Dick själv.

 

 

Veteran i vit makt-miljön
Det är ingen slump att Jacobsson uttrycker sig som han gör. Han är en veteran inom vit makt-miljön. Han har även ett antal domar för brott mot knivlagen och våldsamt upplopp i bagaget.

Jacobsson har öppet stöttat de fängslade medlemmarna i den amerikanska nazistiska terrorgruppen The Order. Han har genom åren talat vid en rad nazistiska manifestationer och sammankomster. Vid Salemmarschen år 2008 skanderade Jacobsson:

”Tiden är inne för att offret och jägaren byter plats. Det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige!”.

Reportern SMR-aktivist
Även den ivrigt påhejande reportern Jonas Nilsson (tidigare Eckeskog) har ett förflutet i svensk nazism. Precis som Stefan Jacobsson har han varit i aktiv i Svenska motståndsrörelsen, SMR, och därefter gått vidare till Svenskarnas parti. År 2005 dömdes han för grov misshandel efter att ha skallat och sedan stampat en medvetslös person i ansiktet.

År 2008 reste Nilsson, tillsammans med flera SMR-­aktivister, till Sydafrika och besökte den rasistiska gruppen Afrikandiska motståndsrörelsen, AWB, som predikar vit överhöghet och vill återinföra apartheid-systemet.

I början av 2015, några månader efter intervjun med Stefan Jacobsson, reste Nilsson iväg igen. Den här gången till konfliktdrabbade Ukraina där han bland annat träffade Mikael Skillt, den ökände svenske legosoldaten i det högerextrema förbandet Azov. På bilder därifrån ses Nilsson posera med vapen.

Sedan 2014 har han skrivit, spelat in podd och gjort webb-tv för Motgift.

Samtalet flöt obehindrat mellan de två ideologiska vännerna. Intervjun avslutades med att Stefan Jacobsson vände sig mot kameran med en uppmaning:

– Rösta med hjärtat. Vi behöver en förändring i svensk politik och Svenskarnas parti ämnar att vara den förändringen. Vi kommer röra om i grytan och vi kommer inte att rädas de svåra frågorna. Så stöd oss i valet!

Nolltolerans inom SD
En av Sverigedemokraternas strategier för att närma sig de innersta maktkretsarna i Sverige har varit att göra partiet mer rumsrent, att svära sig fria från den högerextrema och rasideologiska miljön. Samma miljö ur vilken man en gång föddes och samma miljö som Stefan Jacobsson och Jonas Nilsson omfamnar.

En milstolpe i det arbetet har varit införandet av den så kallade nolltoleransen mot rasism, som lett till en mängd uteslutningar och låg till grund för partiets brytning med det tidigare ungdomsförbundet. Anklagelser och skandaler har duggat tätt, och nolltoleransen har uppenbart även missbrukats i det interna maktspelet i partiet.

Motiven för uteslutningar har handlat om samröre med ”ideologiskt avvikande”, ”extremister” eller ”neofascister”. Ofta på nätet. Ofta efter att någon partimedlem visad sympati för någon av de många högerextrema medieplattformarna.

Men SD-ledningen spelar ett högt spel. Å ena sidan rider man på vågen av de opinioner som de högerpopulistiska och högerextrema alternativmedierna är med och skapar. Å  andra sidan är ett avståndstagande från den rasideologiska miljön absolut nödvändig för att regeringsmakten någonsin ska bli mer än en dröm.

Mitt i detta befinner sig producenterna: reportrarna, fotograferna, filmarna. De som håller igång den högerextrema mediefabriken. De är den nya tidens politiska aktivister. En slags hatets fotsoldater med datorn, kameran och hängivna följare som vapen.

De är personer som Dick Abrahamsson.

Koppling till Samhällsmagasinet
Den 18 mars i år, cirka två och ett halvt år efter intervjun med Stefan Jacobsson, debatterade inrikesminister Anders Ygeman (S) och Kent Ekeroth brandkåren i riksdagen. Ekeroth hade begärt debatten genom att skriva en interpellation till inrikesministern.

Ekeroth menade att brandkåren med sitt mångfalds- och jämställdhetsarbete diskriminerade ”män och svenskar”. Enligt Ekeroth hade brandkåren på sina håll valt bort ”rutinerade och kompetenta svenska män, till förmån för kvinnor och invandrare, som saknade grundläggande kunskaper och/eller förutsättningar”.

Ekeroth hade hämtat sin information, vilket han öppet hänvisade till, från premiären av webb-tv-programmet Samhällsmagasinet. Programmet hade rönt en del uppmärksamhet under vintern 2015. Det var proffsigt filmat och producerat. Hade en aura av Uppdrag granskning fast med en tydlig högerpopulistisk profil.

Som ansvarig utgivare stod en viss Johan Frisk. På sociala medier är det tydligt att Johan Frisk och Kent Ekeroths politiska sekreterare Dick Abrahamsson känner varandra. De har både producerat racingfilmer ihop och umgåtts privat.

Som suppleant i Johan Frisks produktionsbolag Online News Network återfinns även Dick Abrahamssons bror. Presentatören i programmet är Dick Abrahamssons dotter. I tidningen Dagens Opinion identifierar en källa Dick Abrahamsson som kameraman. Dick förnekar dock inblandning när tidningen ringer.

– Jag har inga kommentarer. Det stämmer inte. Du får jaga någon annanstans, säger han till Dagens Opinion.

Samma dag som interpellationsdebatten, den 18 mars, besökte redaktionen bestående av Johan Frisk, reportern Jesper Johansson och webbredaktören Patrik Edström – tillsammans med Dick Abrahamsson – riksdagen. Det framgår av riksdagens besökslista. Där intervjuades Ygeman och Ekeroth av Samhällsmagasinet.

Antisemiter och konspirationsteoretiker
Dick Abrahamsson och Johan Frisk umgås inte bara som kollegor och vänner. De rör sig också i samma politiska värld. Dels i SD-sammanhang som när Dick Abrahamsson delar en bild på en leende Johan Frisk bakom en kamera vid Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg år 2015.

Men mycket handlar om det antisemitiska och konspirationistiska Partiet de fria, vars ledare Carl Norberg förnekat Förintelsen och utan att blinka medverkat i nazistiska SMR:s podcast.

Johan Frisks facebook-profil vittnar om en tydlig dragning åt det konspirationistiska hållet och ett stöd till Partiet de fria. Frisk gilla-markerar bland annat en delning av ett filmklipp från en av partiets aktivister från facebook-gruppen ”Illuminati Killers”. Filmen handlar om förintelseförnekaren och antisemiten Ken O’Keefe som hävdar att ”bankirerna” som styr världen har ett stor-Israel som mål. Därför startar de ”sionistiska krig” för att störta alla länder de inte kontrollerar i kaos.

 

 

 

 

expo sdmedia Dick Abrahamsson bakom kameran vid Jimmie Åkessons tal på på Lång- holmen i Stockholm 14 maj i år. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

 

 

Dick Abrahamsson är ännu tydligare kopplad till Partiet de fria. I december 2014, endast ett par månader innan han tillträdde sin tjänst på SD:s riksdagskansli, var Dick Abrahamsson aktiv i Partiet de frias interna facebook-grupp. Där publicerade han bland annat förslag på propaganda­material för partiet.

Rör sig obehindrat i den högerextrema miljön
Dick Abrahamsson verkar obehindrat röra sig mellan konspirationister, antisemiter, nazister, högerextremister och sverigedemokrater. Så sent som i vintras delade han en film med nämnda Ken O’Keefe. Under förra årets Pride delade han homofobisk propaganda från rasideologiska Motgift – samma plattform som han filmade intervjun med Stefan Jacobsson för.

Han delar också en hel del material från den högerextrema tidningen Nya Tider som han i ett inlägg beskriver som ”En riktigt bra tidning”. Samt material från grova antisemiter och kända högerextremister.

Kopplingen mellan Dick Abrahamsson och Partiet de fria kan möjligen spåras tillbaka till just Nya Tider, där Dick Abrahamsson – enligt uppgift från en intern chatt där en kollega till honom skriver – filmade och producerade deras webb-tv-inslag under 2014. Under samma period var Carl Norberg programledare. Samma person som senare skulle bli Partiet de frias ledare.

I början av december 2014 publicerades en Youtube-film där den nyblivne partiledaren Carl Norberg intervjuades av Jonas Nilsson. Youtubekanalen där filmen laddats upp tillhör Dick Abrahamsson.

Ekeroth: ”Ser inget konstigt överhuvudtaget”
När Expo ringer för att konfrontera Dick Abrahamsson med våra uppgifter lägger han på luren. Att Dick Abrahamsson var med och filmade den stora valintervjun med nazistledaren Stefan Jacobsson bekräftas dock av både Motgift-reportern Jonas Nilsson och Abrahamssons nuvarande chef, riksdagsmannen Kent Ekeroth.

På frågan vilka som var på plats och genomförde intervjun med Jacobsson svarar Jonas Nilsson:

– Det vara bara jag och Dick.

Kent Ekeroth erkänner att han känner till att Dick Abrahamsson filmade intervjun med Stefan Jacobsson. Men att han inte ser något konstigt med det.

– Vi har diskuterat och sett den här intervjun på nätet och han har förklarat för mig vad han har gjort tidigare. Han jobbade med filmning och han har filmat en massa saker. Jag ser inget konstigt med det överhuvudtaget.

Men intervjun gjordes för rasideologiska Motgift och reportern var en gammal SMR-aktivist. Vad tycker du om det?

– Han kan inte ha koll på alla han intervjuar och han har inte redigerat någon sådan film för Motgift, han har aldrig jobbat för Motgift.

Men intervjun gjordes för Motgift?

– Ja men det finns en skillnad i att filma någonting som man blir ombedd som sedan någon annan redigerar och lägger upp på en kanal som de väljer, eftersom det är deras material. Det kan ju inte han ha någon information om överhuvudtaget.

Men du känner till Motgift och Jonas Nilsson?

– Jag känner till Jonas Nilsson.

Vad tycker du om att Dick Abrahamsson har figurerat i de här sammanhangen?

– Jag tycker inte att det är konstigt att man gör ett uppdrag som man har tilldelats. Speciellt som man inte vet vad det är eller var det hamnar. Det är inte alls något som jag är speciellt orolig för.

Vad tycker du om att han strax innan han började jobba för dig var med och gjorde en intervju med nazistledaren i Sverige?

– Han gjorde ingen intervju. Han filmade. Det är ju inget konstigt att filmare filmar. Precis som ni filmar mig. Ni har säkert gjort intervjuer med massa folk som ni inte gillar.

Men inte för Motgift webb-tv.

– Det är deras material och det är inte hans ansvar var det sen hamnar.

Hur rimmar det här med Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism?

– Det är bara i din lilla konstiga värld där det rimmar illa. Jag känner honom och vi har diskuterat igenom både värdegrund och annat, jag vet exakt var han står och har fullt förtroende för hans politiska hemvist, oavsett vad ni säkert kokar ihop.

Kent Ekeroth säger sig inte känna till Dick Abrahamsson engagemang i Partiet de fria. Däremot säger han sig vara övertygad om att Dick inte delar deras åsikter. Han förnekar också att han själv skulle ha något med Samhällsmagasinet att göra. Och kopplingen till Nya Tider avfärdar Ekeroth med:

– Som sagt, är man frilansare … Jag har inga närmare detaljer och jag lägger mig inte i det heller. Jag är bekväm med hans politiska hemvist.

Att Kent Ekeroth inte reagerar på kopplingen till Nya Tider kan ha att göra med att han själv flera gånger delat deras material i sociala medier. Förra året deltog han även i ett av Nya Tiders studiosamtal. Intervjuare den här gången var Carl Norbergs efterträdare: den gamla proggrockmusikern Ulf Bejerstrand. Bejerstrand sprider mängder med antisemitisk propaganda i sociala medier och ifrågasätter bland annat Förintelsen. ”Det användes Cyklon B, men till vad tvistas det om … Jag var inte där!”, skriver han bland annat på sin facebook-sida.

Läs hela granskningen i kommande numret av Tidskriften Expo.

Uppdatering: ”aldrig vägrat utföra arbete åt någon” - Dick Abrahamsson svarar till Expressen. Läs artikeln här.

 

 

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons