SD-ordförande var aktiv i högerextrem styrke­träningsgrupp

Publicerad 2018-04-12 10:35

Ordföranden för SD i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson, var fram till vintern 2017 aktiv i högerextrema Northern Brothers. Han kallar det för ”ungdomssynder”. Det avslöjar Smålandsposten.

Ordföranden för SD i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson, var fram till vintern 2017 aktiv i högerextrema Northern Brothers. Han kallar det för ”ungdomssynder”. Det avslöjar Smålandsposten.

Nils Sjöqvist Axelsson gick med i Sverigedemokraterna våren 2017. Han har sedan dess gjort en snabb karriär i partiet och är i dag ordförande för SD i Växjö. På bilder på sociala medier ses han posera med ledande sverigedemokrater, som Jimmie Åkesson

Men fram till början av 2017 rörde Nils Sjöqvist Axelsson sig i högerextrema sammanhang. Det avslöjar Smålandsposten. 

Tillsammans med ytterligare en person utgjorde Nils Sjöqvist Axelsson Northern Brothers, en undergrupp till den högerextrema youtubern The Golden One, som egentligen heter Marcus Follin. Vid den här tidpunkten uttryckte Follin bland annat stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen

Northern Brothers är en extremnationalistisk styrketränargruppp, som på videos på nätet diskuterar politik varvat träningsråd. I den politiska propagandan talas det om att de tränar för ”det stundandekriget” och om hotet från ”anti-vita”, ett vanligt uttryck inom vit makt-miljön.

I en av filmerna, som Smålandsposten tagit del av, ses Nils Sjöqvist Axelsson hylla Rysslands president Vladimir Putin, samtidigt som han tar avstånd från det svenska försvaret. Filmen går att se via Waybackmachine (Obs! Långsam uppkoppling)

I slutet av februari 2017 försvinner allt filmmaterial med Northern Brothers från nätet. Samtidigt raderas Nils Sjöqvist Axelssons Facebook-sida och instagramkonto.

När Smålandsposten konfronterar Nils Sjöqvist Axelsson med uppgifterna så säger han att han ser sin tid inom Northern Bothers som en ungdomssynd. 

– Jag tycker att detta är ungdomssynder och det är inget som jag skulle ha gjort igen. Men det är gjort och jag kan inte ta tillbaka det och jag ångrar det inte.

Smålandsposten frågar honom om han försöker driva igenom dessa åsikter inom Sverigedemokraterna.

- Nej, det är inte så att jag driver detta inom SD. Jag följer partiboken och jag står för partiets åsikter, svarar han.

Enligt Smålandsposten säger Björn Söder (SD) att han förutsätter att partiet kommer att utreda detta.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här