Valet slutade i ett fiasko för AFS | Expo.se

Valet slutade i ett fiasko för AFS

Publicerad 2018-09-10 10:00

Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand, islamofobi

Under valrörelsen 2018 bedrev Alternativ för Sverige en valrörelse präglad av islamofobi. Bilden är från ett torgmöte i Uppsala.

Valet 2018

Alternativ för Sveriges mål var att väljas in i riksdagen och partiets ledning har låtit självsäkra. På söndagkvällen tvingades dock partiledaren Gustav Kasselstrand erkänna för sina anhängare att de inte nått målet. Nu satsar partiet på Europaparlamentsvalet. 

Alternativ för Sverige bildades i våras av personer från Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund. Partiledare blev Gustav Kasselstrand. Partiet lanserade sig med en egen beställd opinionsundersökning som de menade visade att riksdagen var inom räckhåll. Med en politik om att utvisa minst en halv miljon människor från Sverige har de under valrörelsen turnerat runt om i Sverige och hållit torgmöten. 

Lovade riksdagsplats

I fredags hade Alternativ för Sverige sin valfinal i Stockholm. Mötet inleddes av partitoppen Jessica Ohlson och hon var tydlig med vad partiet förväntade sig.

- Det är tack vare er som vi kommer att komma in i riksdagen när vallokalerna stänger, ropade hon ut till sina åhörare.  

Den 24 augusti skrev Gustav Kasselstrand på Twitter:

AfS, Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige

På söndagkvällen tvingades dock Gustav Kasselstrand erkänna att riksdagen var utom räckhåll. Partiet var inte ens nära ett riksdagsinträde. Det är inte helt klart exakt hur många röster Alternativ för Sverige fick, men de faller under kategorin Övriga och den kategorin fick en procent av rösterna. Det är bara en marginell ökning av vad den kategorin fick i valet 2014 när Alternativ för Sverige inte ställde upp.

Ställer upp i EU-valet

Gustav Kasselstrand försökte ändå peppa sina anhängare. Han förklarade att de ska vara stolta och upprepade flera gånger att ”vi etablerat oss i svensk politik”, att vägen nu bara är framåt.

Kasselstrand meddelade även att partiet kommer att ställa upp i Europaparlamentsvalet 2019.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons