Nazister kastade brinnande facklor mot antirasister | Expo.se

Nazister kastade brinnande facklor mot antirasister

Publicerad 2018-11-30 21:41

Aktivister attackerade motdemonstranter i Stockholm den 30 november.

Aktivister från NMR gick till våldsam attack.

140 personer slöt upp på Karl XII-firandet i Stockholm som arrangerades av Nordisk ungdom. I Kungsträdgården stormade ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen en antirasistisk manifestation med brinnande facklor. Två personer greps.

Runt 140 personer samlades i Humlegården i centrala Stockholm och tågade i ett fackeltåg till Kungsträdgården. Demonstrationen som arrangerades av Nordisk ungdom innefattade även ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen.

I Kungsträdgården formerade sig nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen. De gick i gemensam attack och kastade brinnande facklor mot en antirasistisk demonstration som samlats i närheten. Nazisterna motades snabbt tillbaka av polis. 

– Två personer greps, rubriceringen är våld mot tjänsteman respektive brott mot knivlagen. Men det är initiala uppgifter som kan förändras, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt Mats Eriksson var det ingen av demonstranterna som skadades. En polis ådrog sig dock lindrigare skador i samband med att pepparspray användes.

Efter attacken anslöt sig aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen återigen till Nordisk ungdoms samling.

Aktivister från NMR attackerade motdemonstranter i Stockholm 181130.
Polisen svarade på NMR-aktivisternas attack, bland annat genom att använda pepparspray. Foto: Simon Rehnström

Kransnedläggning

Nordisk ungdoms ledare Patrik Forsén och Fredrik Haugen höll tal och hyllade alla som samlats. I sina tal nämnde de ingenting om attacken som skett bara några minuter tidigare. Efter talen placerades en krans vid Karl XII-statyn. 

Nordisk ungdom är en liten nyfascistisk organisation som har aktivister som nyligen dömts för att tidigare i år ställt sig i vägen för pridetåget i Stockholm. Nyligen dömdes en aktivist för att ha kastat en bengal mot Ung i Sveriges sittdemonstration i Stockholm förra året.

Fackeltåget skedde med anledning av Karl XII-dödsdag den 30 november. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons