Nazister kastade brinnande facklor mot antirasister | Expo.se

Annons

Nazister kastade brinnande facklor mot antirasister

Publicerad 2018-11-30 21:41

Aktivister attackerade motdemonstranter i Stockholm den 30 november.

Aktivister från NMR gick till våldsam attack.

140 personer slöt upp på Karl XII-firandet i Stockholm som arrangerades av Nordisk ungdom. I Kungsträdgården stormade ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen en antirasistisk manifestation med brinnande facklor. Två personer greps.

Runt 140 personer samlades i Humlegården i centrala Stockholm och tågade i ett fackeltåg till Kungsträdgården. Demonstrationen som arrangerades av Nordisk ungdom innefattade även ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen.

I Kungsträdgården formerade sig nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen. De gick i gemensam attack och kastade brinnande facklor mot en antirasistisk demonstration som samlats i närheten. Nazisterna motades snabbt tillbaka av polis. 

– Två personer greps, rubriceringen är våld mot tjänsteman respektive brott mot knivlagen. Men det är initiala uppgifter som kan förändras, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt Mats Eriksson var det ingen av demonstranterna som skadades. En polis ådrog sig dock lindrigare skador i samband med att pepparspray användes.

Efter attacken anslöt sig aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen återigen till Nordisk ungdoms samling.

Aktivister från NMR attackerade motdemonstranter i Stockholm 181130.
Polisen svarade på NMR-aktivisternas attack, bland annat genom att använda pepparspray. Foto: Simon Rehnström

Kransnedläggning

Nordisk ungdoms ledare Patrik Forsén och Fredrik Haugen höll tal och hyllade alla som samlats. I sina tal nämnde de ingenting om attacken som skett bara några minuter tidigare. Efter talen placerades en krans vid Karl XII-statyn. 

Nordisk ungdom är en liten nyfascistisk organisation som har aktivister som nyligen dömts för att tidigare i år ställt sig i vägen för pridetåget i Stockholm. Nyligen dömdes en aktivist för att ha kastat en bengal mot Ung i Sveriges sittdemonstration i Stockholm förra året.

Fackeltåget skedde med anledning av Karl XII-dödsdag den 30 november. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons