Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jonas De Geer har tidigare varit aktiv i nazistiska Svenskarnas parti och varit en del av podcasten Motgift – även den nazistisk. Men i programmet till diskussionen nämndes detta bara förbigående. I stället beskrevs han som en ”journalist, författare och debattör”.

Anledningen till att De Geer blev inbjuden var att biblioteket ville att kontroversiella tänkare skulle medverka.

– Han valdes för att han är en obunden nationalist. Vi har uppfattat att han inte är bunden till någon specifik organisation, utan fritänkande kring den här kanten, säger Anna Wåglund.

Kallade Förintelsen för en "obscen lögn"

Jonas De Geer har uttryckt en övertygelse om att judarna för ett krig mot den vita kristna världen och har i Nordiska motståndsrörelsens webbradio sagt att Förintelsen är en ”skandalös obscen lögn som förslavar oss mentalt”. I ett avsnitt av Motgift 2014 uttryckte han att ”folk borde ut och hänga folk i lyktstolpar, bränna bilar och skjuta människor”.

De Geer skulle dock aldrig komma att medverka i diskussionen. Strax innan han skulle infinna sig på scen insjuknade han hastigt och fick lämna återbud. På inrådan av De Geer själv kallades en ersättare upp från publiken, en huvudgestalt inom den nyfascistiska organisationen Nordisk ungdom – Patrik Forsén.

Ersattes av ledare i Nordisk ungdom

Nordisk ungdom är en förhållandevis liten organisation med fokus på Stockholmsområdet. De har sedan grundandet 2010 ändå lyckats skapa uppmärksamhet, bland annat eftersom de använder sig av aggressiva metoder – de har attackerat pridetåg och Ung i Sveriges sittdemonstration.

Den som tog beslutet att plocka upp Patrik Forsén på scenen var Stina Oscarson, som modererade samtalet.

– Det som hände var konstigt, säger Oscarson. Två minuter i sju försöker vi få tag på honom (Jonas De Geer) och då hör jag att en tjej i publiken pratar med Jonas. Han har varit på biblioteket men blivit akut sjuk och måste åka därifrån.

Rädd för dålig stämning

Oscarson beskriver det som att De Geer hade många anhängare i salongen, ett 20-tal personer, och hon var rädd att om de inte blivit representerade i paneldiskussionen hade det uppstått en otrevlig stämning.

– Jag hade bara någon minut på mig och fick gå på min magkänsla, så jag frågade Jonas om han vet någon i publiken som kan ta hans plats.

I efterhand menar Oscarson att hon inte ångrar att Forsén fick delta i diskussionen.

– Det var stort det som hände. Det var ett enormt respektfullt samtal. Det var kritik mot demokratin och mot invandringen, men inget som stod oemotsagt.

– Jag sitter där och tänker att om vi kan ha ett sådant samtal på ett bibliotek så kan vi undvika krig.

Inte heller Anna Wåglund, kommunikationschef vid Stockholms bibliotek, menar att Oscarson gjorde fel.

– Det var ett sätt att lösa en situation i stunden. På plats insjuknade han och man ville gärna genomföra diskussionen och det hade förlorat sin poäng utan en högerextrem person.