Salvini kallar sina anhängare till Rom för att kräva nyval | Expo.se

Annons

Salvini kallar sina anhängare till Rom för att kräva nyval

Publicerad 2019-08-30 15:13

Ledaren för Lega, Matteo Salvini, har utropat sig till segrare i det italienska valet. Undersökning visar att främlingsfientliga partier fick draghjälp av ryskägda medier i valrörelsen. Foto: Niccolò Caranti

Matteo Salvini planerar en serie demonstrationer i Italien för att i oktober samlas i Rom och kräva nyval. Det efter att en regeringskoalition, utan hans parti Lega, håller på att bildas.

Den italienska inrikesministern Matteo Salvini uppmanar sina anhängare till en stor demonstration i Rom efter att hans plan om att tvinga fram ett nyval ser ut att gå om intet. Salvini skyller den nya regeringskoalitionen i Italien på krafter från Bryssel.

I början av augusti skickade den högerextrema ledaren Matteo Salvini chockvågor i landet när han lämnade in en misstroendeförklaring mot den koalitionsregering han själv satt i. Han hänvisade till att samarbetet gick för trögt med koalitionspartnern Femstjärnerörelsen. 

Mest troligt räknade Salvini med att misstroendeförklaringen skulle tvinga fram ett nyval i landet och att han själv skulle sluta som premiärminister. Något nyval ser det dock inte ut att bli. Istället har Femstjärnerörelsen slutit avtal med det italienska socialdemokratiska partiet Demokratiska partiet. 

Det ställer Matteo Salvinis parti Lega utanför regeringen. Opinionsundersökningar tyder också på att Salvinis drag har kostat honom i popularitet. 

Kallar till demonstrationer

Matteo Salvini släpper inte kravet på nyval. Nu vädjar han till den ”tysta majoriteten” att den 19 oktober protestera i Rom. Han kallar dagen en ”fredlig dag för den italienska stoltheten”.

”Från norr till syd, från den tysta majoriteten. En mobiliseringens dag för dem som inte vill ha en regering som föddes över en natt i Bryssel”, rapporterar The Guardian.

Förutom planen på demonstrationen 19 oktober planerar Salvini genomföra demonstrationer runt om i Italien tillsammans med nationalistpartiet Italiens bröder, Fratelli d’Italia. 

Den nya regeringskoalitionen i Italien är dock långt ifrån säker. Giuseppe Conte måste nu förhandla med det Demokratiska partiet och Femstjärnerörelsen om hur ministerposterna ska fördelas och ta fram ett politiskt program. Den tilltänka koalitionsregeringen kommer också behöva komma överens om en budget för 2020.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons