Efter Expos NMR-granskning – kvinna fråntas sina vapen | Expo.se

Efter Expos NMR-granskning – kvinna fråntas sina vapen

Publicerad 2019-11-19 14:34

Kvinnan på plats under en NMR-demonstration i Stockholm.

Kvinnan på plats under en NMR-demonstration i Stockholm.

Flera aktivister i nazistiska NMR har vapenlicens och tillgång till vapen, vilket Expo tidigare berättat om. Nu agerar polisen och omhändertar vapen från en kvinna eftersom hon deltagit i flera aktiviteter med NMR. Det är också troligt att hon blir av med sitt tillstånd.

Som Expos granskning tidigare visat är kvinnan en av de personer med koppling till NMR som har vapenlicens och tillgång till vapen - trots att polisen har skärpt sin hållning mot den nazistiska organisationen och återkallat vapenlicenser och beslagtagit skjutvapen de senaste åren.

Poserar med gevär

Kvinnan har tillgång till fyra gevär och en ljuddämpare. 

Hon har bland annat på sociala medier lagt upp bilder där hon poserar med ett äldre gevär med hakkorsemblem. I ett annat inlägg ses kvinnan på en jaktskytteklubbs skjutbana tillsammans med sin dåvarande gruppchef – en känd nazist dömd för flera våldsbrott – och hans partner, även hon aktiv nazist.


På sociala medier har kvinnan visat upp bilder på ett gevär med ett ingraverat hakkors. På andra bilder ses hon posera med vapnet.

Efter en utredning av underrättelseenheten tog polisen i somras beslutet att omhänderta kvinnans vapen. Polisen skriver i beslutet att kvinnan haft kontakt med ledande personer ur NMR, en organisation med våldsam framtoning där ett stort antal medlemmar dömts för flera våldsbrott. Polisen anser därför att det finns risk för att vapnen kan missbrukas.

Avslår överklagan

Sedan i oktober är kvinnan skriven i Norge, där hon producerar material för en norsk vit makt-plattform. I ett överklagande till förvaltningsrätten i Stockholm hävdar kvinnan att det inte finns något i den miljön hon nu vistas i som gör att hon inte kan ha jaktvapen. Hon säger sig även ha tagit avstånd från NMR och att hon inte längre är medlem.

Men detta kan hon inte lägga fram några bevis för, anser förvaltningsrätten, och avslår överklagandet. Enligt polisens underrättelsetjänst har kvinnan deltagit i aktiviteter med NMR så sent som i december 2018. Det kan därför inte uteslutas att vapnen kan komma att missbrukas, skriver förvaltningsrätten. Kvinnan kommer sannolikt också bli av med sitt tillstånd för att ha vapen.

Expo kan dessutom berätta att kvinnan deltog i NMR:s hedrande av Gösta Hallberg-Cuula den 14 april i år.

Rätten att bära vapen är central för NMR. Polisen har flera gånger slagit till mot organisationens medlemmar och hittat vapen, ammunition och sprängmedel

Ett av flera uppmärksammade fall var den ledande aktivisten Peter Holm, som konstruerade en väska med inbyggd pistol avsedd för lönnmord.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons