24-åring åtalas för misshandel under prideparad | Expo.se

24-åring åtalas för misshandel under prideparad

Publicerad 2020-02-24 14:13

22-åringen (till höger) agerade sköldbärare när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj förra året.

24-åringen (till höger) har bland annat agerat sköldbärare under Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer.

En tidigare medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen åtalas misstänkt för att ha misshandlat en man under prideparaden i Skövde i september 2019. Offret fick hjärnskakning, sprucken läpp och brutet finger.

Den åtalade är en 24-årig man som vid tillfället för misshandeln var medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han åtalas för att ha slagit ned och sparkat en man i samband med prideparaden i Skövde den 28 september 2019.

Offret var en förbipasserande som började diskutera med NMR-aktivisterna när de hade ställt upp sig med fanor och homofobiska banderoller på Hertig Johans Torg i Skövde. Offret berättar i förhör att han hade ställt sig framför en av NMR:s banderoller när han oväntat fick ett slag i ansiktet, sedan blev allt svart, enligt mannen. Flera vittnen uppger i förhör att den åtalade 24-åringen sedan sparkade mannen i ansiktet och bröstet när han låg på marken.

Mannen fördes till sjukhus och det konstaterades att han hade fått hjärnskakning, sprucken läpp och brutet finger, samt smärtor i ryggen och bröstet.

24-åringen nekar till brott och hävdar att det var självförsvar, då han påstår att offret försökt att ta strupgrepp på honom.

Samtidigt åtalas 24-åringen även för två fall av brott mot ordningslagen. Han misstänks ha anordnat två sammankomster på allmän plats utan tillstånd. Dels när NMR-aktivister delade ut flygblad och marscherade i kolonn på festivalen Sweden Outdoor Festival strax utanför Skövde och dels när NMR delade ut flygblad på Nya torget i Mariestad.

2018 dömdes 24-åringen för att ha sprungit in på centercourten i Båstad mitt under en tv-sänd tennismatch i Swedish Open och skrikit ”hell seger”.

Rättegången äger rum den 29 april.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons