Ytterligare en tysk nazistgrupp förbjuds | Expo.se

Annons

Ytterligare en tysk nazistgrupp förbjuds

Publicerad 2020-06-25 08:55

Genrebild tysk polis

Tysk polis slog tidigare i veckan till mot medlemmar i gruppen Nordadler. Genrebild.

Nordadler är den tredje nazistiska gruppen som förbjudits i Tyskland under året. Tidigare i veckan gjorde polisens flera tillslag mot gruppens medlemmar.

Det tyska inrikesministeriet meddelade tidigare i veckan att gruppen Nordadler förbjuds för sin nazistiska verksamhet, rapporterat bland annat Deutsche Welle.

Förbudet tillkännagavs av inrikesministeriets talesperson Steve Alter på Twitter. Enligt honom har Nordadler framför allt varit aktiva på nätet. ”Högerextremism och antisemitism har inte någon plats på internet heller ”, skrev han bland annat.

Nordadler ska också ha köpt fastigheter och haft ambitionen att bosätta sig på landsbygden samt skapa paramilitära träningsläger för nationalsocialistister. Gruppen är grovt antisemitisk och i samband med det antijudiska terrordådet i Halle förra året så hyllades gärningsmannen på Nordadlers hemsida, uppger Deutsche Welle.   

En ledare i gruppen dömdes dessutom 2018 till böter och samhällstjänst för att ha haft samröre med en IS-sympatisör. Antisemitismen ska vara den gemensamma nämnaren.

Polisräder                                                         

I samband med förbudet gjorde polis flera tillslag mot misstänkta medlemmar i gruppen. Polisräderna skedde runt om i delstaterna Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Brandenburg och Niedersachsen.

I samband med en tidigare polisinsats mot gruppen för två år sedan sa Nordadlers grundare att de överväger attacker mot politiker och enligt åklagarmyndigheten har gruppen försökt att skaffa vapen, ammunition och explosivt material. Man ska också hittat en lista med politiker som skulle kunna vara möjliga måltavlor.

Förbudet mot Nordadler är det tredje i år. I januari förbjöds gruppen Combat 18 Deutschland och i mars förbjöds Geeinte deutsche Völker und Stämme.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons