Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rättegången som har pågått i Dresden sedan i oktober är nu avslutad. De åtta männen som är mellan 22 och 32 år gamla döms till fängelse på mellan två år och tre månader och fem och ett halvt år. Den 32-årige ledaren döms för medlemskap i en terrorgrupp, rapporterar Focus.

Planerade dåd

Tillsammans utgjorde männen gruppen Revolution Chemnitz som bildades i september 2018. I augusti 2018 knivhöggs en tysk man till döds av en syrisk asylsökande, som senare dömdes för mord. Det var denna händelse som fick 32-åringen att bilda gruppen i Chemnitz.

Den 32-årige ledaren planerade en väpnad attack mot politiker och flyktingar på Tysklands självständighetsdag den 3 oktober 2018 i Berlin. Syftet var attackerna skulle leda till våldsamma kravaller i landet och i slutändan en revolution.

Fem av männen döms också för en attack som gruppen utförde i Chemnitz den 14 september 2018. De misshandlade flyktingar med glasflaskor, knogjärn och elchockvapen. Sex flyktingar skadades, bland annat en man som fick en glasflaska i huvudet.

Våg av terror

I slutet av december förra året sa inrikesminister Horst Seehofer att Tyskland borde ha prioriterat kampen mot högerextremismen mycket tidigare och meddelade att insatserna ska trappas upp under 2020.

Inom loppet av ett år har det skett flera högerextrema våldsdåd i Tyskland. I oktober 2019 skedde terrordådet mot synagogan i Halle. I juni 2019 mördades politikern Walter Lübcke av en nazist. I februari skedde det dödliga terrordådet i Hanau och samma månad avslöjade polisen en högerextrem terrorgrupp som misstänks ha planerat attacker. 2016 dödades nio personer i ett högerextremt dåd i München.