Döms för misshandel under Pride | Expo.se

Döms för misshandel under Pride

Publicerad 2020-09-25 11:42

22-åringen (till höger) agerade sköldbärare när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj förra året.

Den dömde 25-åringen agerar sköldbärare vid en NMR-demonstration. I dag har han lämnat organisationen.

I samband med att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen höll en demonstration mot Pride i Skövde misshandlades en man allvarligt utav en av organisationens aktivister. Nu har Skaraborgs tingsrätt meddelat sin dom.

Det var den 28 september förra året som en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var på plats i centrala Skövde för att protestera mot ett Pride-evenemang. Gruppen av nazister, som bestod av ett tiotal personer, samlades kring en banderoll med texten ”Krossa homolobbyn”.

När en förbipasserade protesterade mot NMR:s närvaro slogs han till marken utav en NMR-aktivist som sedan fortsatte misshandeln genom att sparka på den liggande mannen. Attacken orsakade hjärnskakning, sprucken läpp och ett brutet lillfinger.

På onsdagen dömde Skaraborg tingsrätt en 25-årig man för misshandeln. Han dömdes samtidigt för två fall av brott mot ordningslagen, efter han ansetts som anordnare för två NMR-demonstrationer som saknade tillstånd.

25-åringen dömdes till skyddstillsyn samt att betala ett skadestånd till den misshandlade.

Det är inte första gången som 25-åringen döms för brott kopplat till sin aktivism i NMR. 2018 dömdes han för att ha sprungit in på centercourten i Båstad mitt under en tv-sänd tennismatch i Swedish Open och skrikit ”hell seger”, vilket är en direktöversättning av nazisthälsningen sieg heil.

Den dömde mannen har i dag lämnat Nordiska motståndsrörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons