Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i november förra året som det runtomkring kulturhuset i Skene, Marks kommun, sattes upp A4-utskrifter där komikern Özz Nûjen beskrevs som "svenskhatare" och "svenskfientlig". Han anklagades även för att ha finansierat terrorbrott. Samma kväll hade Özz Nûjen en föreställning på orten och allmänheten uppmanades bojkotta honom.

Även klistermärken från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sattes upp i anslutning till utskrifterna.

Nu åtalas en 35-årig man vid Borås tingsrätt för förtal. Mannens DNA har kunnat knytas till utskrifterna. I förhör nekar han till brott.

Özz Nûjen meddelar via sitt bokningsagentur Roa att han inte avser kommentera förtalsmålet.  

Hets mot folkgrupp

35-åringen har sedan åtminstone 2010 figurerat inom vit makt-miljön, där han varit aktiv i det numer nedlagda Svenskarnas parti, Det fria Sverige och haft koppling till den högerextrema raggarklubben Jönssonligan cruisers. Sedan några år tillbaka är han engagerad i NMR.

Mannen står även åtalad för sju fall av hets mot folkgrupp. Han misstänks för att på det sociala nätforumet VK ha spridit antisemitiska och nazistförhärligande inlägg.

Huvudförhandlingen är utsatt till november 2020.