Publicerad 2020-09-23 14:41

Lagman Johan Kvart har fortsatt förtroende för nämndeman Mari Herrey (SD) efter flera möten med henne. (Pressbild)
Nämndemannen Mari Herrey (SD) i Göteborgs tingsrätt får behålla sitt uppdrag trots att hon spridit antisemitiska konspirationsteorier och vit makt-propaganda.
- Det hon retweetat och även skrivit själv är helt förkastligt. Hon har dock gett förklaringar som jag menar gör att hon kan fortsätta som nämndeman, säger lagmannen Johan Kvart till Expo om sitt beslut.
Mari Herrey sitter i Sverigedemokraternas styrelse i den lokala kommunföreningen i Mölndal och är nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Expo uppmärksammade för ett par veckor sedan att hon på sitt Twitterkonto spridit högerextrema och antisemitiska konspirationsteorier och vit makt-propaganda. Att hon delat en uthängning av en tjänsteman där denne kallades för ”landsförrädare” och för att själv ha delat valpropaganda från det högerextrema partiet Alternativ för Sverige och kommenterat:
”Bara mörka - inte en svensk så långt ögat kan nå. Röstar inte Afs men håller med om att de skall utvisas omedelbart gängen som förstör vårt f.d trygga land.”
Mari Herrey har även delat ett inlägg med kravet på att Feministiskt initiativs partiledare Farida al-Abani ska få ”en enkelbiljett ut ur landet”.
Efter Expos avslöjande raderade Mari Herrey sitt Twitterkonto.
”Naiv, okunnig och vårdslös”
Granskningen ledde till att lagmannen i Göteborgs tingsrätt Johan Kvart kallade Herrey till två möten för att utreda hennes lämplighet som nämndeman. Nu är utredningen klar och Kvart uppger att hon kan fortsätta sitt uppdrag som nämndeman. Kvart säger att han godtagit Herreys förklaring att hon inte velat ge uttryck för icke-demokratiska värderingar.
- Hon har orsakat en förtroendeskada för domstolen, men jag har bedömt att den inte är av den omfattningen att jag bör entlediga henne. Vi har gått igenom varenda post och hon har förklarat alla. Något som hon skriver kan tolkas som att hon gör skillnad på mörkhyade och svenskar och hon har sagt att naturligtvis kan mörkhyade vara svenskar. Hon ville peka på en i hennes uppfattning misslyckad integration. Hon menar att hon varit naiv, okunnig och vårdslös i det hon spridit och jag tror hon är ärlig, säger Johan Kvart och fortsätter:
- Jag har förklarat för henne att hon bidragit till att sprida en av de stora antisemitiska konspirationsteorierna. När jag pratar om det ser hon oförstående ut och jag tror inte hon vet vad konspirationsteorin om Soros och den sionistiska världskonspirationen egentligen går ut på.
Johan Kvart betonar flera gånger att skälet att han fortsatt har förtroende för Herrey som nämndeman beror på att han köper Herreys förklaringar om att hon inte förstått vad hon gett uttryck för och spridit, men att budskapen i sig kan vara skäl för att avsluta en nämndemans uppdrag.
- Jag tror på det hon sagt till mig. Jag betraktar mig inte som så naiv i de här sammanhangen och jag har entledigat sverigedemokrater tidigare som delat liknande material när mötena med dom inte gett mig skäl att låta de fortsätta, säger han.
Kan begått brott
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har också tagit del av Expos granskning. Han säger att Mari Herrey kan ha begått ett förtalsbrott i det fallet där hon delade uthängningen där en tjänsteman beskrevs som ”landsförrädare”.
- Nu när vi har det system vi har med domstolschefer som ofta sparkar nämndemän för omdömeslöshet så är det klart att man blir bekymrad av det här fallet. Vi har en person som får förtroendet att döma sina medmänniskor trots att hon uppenbarligen, enligt lagmannen, inte förstår vad hon gör på nätet. Om man riskerar att av misstag begå brott på nätet så är det inte självklart att man är en bra domare, säger Schultz.
Schultz säger även att Mari Herreys agerande kan skada förtroendet för domstolen i sig.
- Enligt Europakonventionen har alla rätt till en rättvis rättegång. Det innebär att det är ett problem om en person av judisk härkomst eller en mörkhyad person till exempel har anledning att befara att en av domarna man ställs inför redan har en bias gentemot en. Det är ett problem för rättssäkerheten även om det är så att allt Herrey spridit är rena olyckshändelser och hon drabbats av tillfälliga hjärnsläpp, säger Schultz.
Han riktar även en mer generell kritik över det svenska systemet med nämndemän så som det fungerar i dag.
- Nämndemän är domare. De har samma rösträtt som juristdomaren och ändå är det godtyckligt om domstolen ska sparka en nämndeman på grund av oegentligheter. Det är ett generellt bekymmer. Vi har domare som kan få sparken på ett oförutsägbart sätt. Skulle denna nämndemannen få sitta kvar på en annan tingsrätt? Det vet vi inte. Det är omöjligt att bedöma och det i sig är ett problem, säger han.
Expo har i flera veckor förgäves sökt Sverigedemokraterna för en kommentar om hur de ser på Mari Herreys agerande på Twitter. Enligt Expressen, som hänvisar till Mölndals-Posten har dock partiet öppnat ett uteslutningsärende mot henne.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Ämnen
Följ Expo i sociala medier
Studio Expo om den progressiva miljardären som blev en radikaliserad ägare av plattformen X.
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?
Följ Expo i sociala medier
Veckans Studio Expo om en mytomspunnen och kontroversiell journalistisk metod.