13 års fängelse för Gyllene grynings ledare | Expo.se

13 års fängelse för Gyllene grynings ledare

Publicerad 2020-10-14 13:25

Medlemmar ur det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning demonstrerar i Athen 2015.

Gyllene gryning-medlemmar vid en demonstration i Aten 2015.

Förra veckan klassade en domstol i Aten det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning som en kriminell organisation. Flera medlemmar dömdes även för våldsdåd, inklusive ett uppmärksammat mord på en rappare. I dag meddelades straffen mot ledarskiktet.

Partiledaren för Gyllene gryning, Nikos Michaloliakos, dömdes på onsdagen till 13 års fängelse för att ha lett en kriminell organisation och för sin skuld i flera våldsamma händelser, rapporterar AP. Elva andra tidigare parlamentsledamöter dömdes samtidigt till mellan fem och sju års fängelse. Den partimedlem som stått åtalad för mordet på rapparen Pavlos Fyssas dömdes till livstids fängelse. 

Domen mot medlemmarna i Gyllene gryning anses unik i sin omfattning. Totalt 68 partimedlemmar stod åtalade. Rättegången är en av de mest uppmärksammade i grekisk modern historia.

Gyllene gryning grundades i mitten av 1980-talet och registrerades som parti 1993. Det politiska genomslaget kom 2010, då partiledaren Nikolaos Michaloliakos valdes in i Atens fullmäktige. I spåren av de följande årens ekonomiska kris växte partiet och fick sitt stora genombrott i parlamentsvalet 2012. Då fick partiet sju procent av rösterna.

Läs mer om Gyllene grynings bakgrund här.

I september 2013 knivmördades rapparen och den antifascistiske aktivisten Pavlos Fyssas av en medlem i Gyllene gryning. Efter det greps flera ledande parlamentsledamöter, bland annat ledaren Michaloliakos, anklagade för att leda en kriminell organisation. Efter det växte utredningen successivt och kom att inkludera fler våldsdåd och fler misstänkta.

Mellan 2015 och 2017 var Gyllene gryning även en del av det paneuropeiska partiet The Alliance for Peace and Freedom, där svensken Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, var generalsekreterare.

De parlamentariska framgångarna dalade dock efter att polisutredningarna startats. I EU-valet 2019 miste partiet ett av sina tre mandat. Samma år fick partiet i det nationella parlamentsvalet knappt tre procent av rösterna och förlorade samtliga av sina platser.

Efter domen mot Gyllene gryning sade journalisten Yiannis Baboulias att den kommer innebära slutet för partiet.

– Domen är dess gravsten, sa han till TT.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons