Första domen någonsin för hets på Spotify | Expo.se

Första domen någonsin för hets på Spotify

Publicerad 2020-10-05 07:35

På Spotify finns just nu flera spellistor som liknar den som lett till åtal.

Trots åtal och granskningar finns fortsatt grovt rasistiskt innehåll tillgängligt på Spotify. Genrebild, bilden är ett montage.

Två hakkors i titeln på en offentlig spellista ligger till grund för det första fallet av hets mot folkgrupp på Spotify som lett till en fällande dom. Genom strafföreläggande dömdes nyligen en 25-årig man till 40 dagsböter.

Det är en spellista med titeln ”Pilsnerbil&tjack” som resulterat i en unik, första dom om hets mot folkgrupp på Spotify. Spellistan innehöll låtar som ”Mera mål” av Markoolio och ”Om Sverige Vinner VM” av Fakkboiz och skapades av en 25-årig man boende i Västernorrland. Det är dock inte mannens musiksmak som var föremål för rättsväsendets intresse, utan de två hakkors som omgav spellistans titeln. 

Tilltaget resulterade i att ett strafföreläggande utfärdades till mannen av Åklagarkammaren i Sundsvall för ett ringa fall av hets mot folkgrupp. Ett strafföreläggande ersätter rättegång och kan utfärdas av åklagare vid vissa typer av brott men har samma verkan som en dom. Det är första gången någonsin en person döms för hets begånget på strömningsplattformen.

Pilsnersugen polis upptäckte brottet

Nästan samtliga domar gällande hets mot folkgrupp i sociala medier föranleds av anmälningar från olika civilsamhällesaktörer. I det här fallet upptäcktes brottet av Polismyndigheten. En polis som letade efter en särskild låt sökte på ordet ”pilsner” på Spotify och påträffade då spellistan i fråga, som återfanns bland mannens offentliga spellistor och därför var möjlig att ta del av även för den som inte följde hans konto på strömningsplattformen. På grund av hakkorsen i titeln upprättade polisen en anmälan.

I det förhör som hölls med 25-åringen erkände han brott och uppgav att han hade lagt till hakkorsen för att spellistan skulle uppmärksammas av andra. Mannen uppgav vidare att han inte har nazistiska åsikter men lade också till att ”vissa skulle säga att jag är främlingsfientlig”. 

Extremt innehåll på Spotify

Redan förra året kunde Expo berätta att en person hade blivit åtalad för hets mot folkgrupp på Spotify. Då gällde det en spellista med titeln ”Vit makt, n*gerslakt”. Men åtalet lades ner efter att den misstänkte kunnat påvisa att spellistan hade skapats innan han blev straffmyndig. 

Trots det går det fortfarande att hitta spellistor på Spotify med titlar som innehåller samma eller liknande slagord. Spellistor med titlar som I hate n*ggers och N*ggers on fire går också att hitta. Utöver spellistor med titlar som ger uttryck för rasism är även homofobiska uttryck vanligt förekommande. 

Redan 2015 rapporterade Expo om att Spotify tillhandahåller en bred katalog av vit makt-musik. Hösten 2019 toppade ett band med vit makt-kopplingar listan ”Viral 50 i Sverige” på strömningsplattformen och en granskning då visade att Spotify fortsatt tillhandahöll musik från ett stort antal svenska vit makt-band och poddar från högerextrema organisationer. 

Mannen döms till 40 dagsböter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons