Trump-allierade utreds efter attacken mot Kapitolium | Expo.se

Trump-allierade utreds efter attacken mot Kapitolium

Publicerad 2021-02-23 15:03

Stormningen av den amerikanska kongressen.

Organisatörer till Stop the steal-manifestationen i Washington den 6 januari utreds för sin roll i stormningen av Kapitolium. Foto: Tyler Merbler/Flickr

Profiler i Donald Trumps närhet utreds för inblandning i stormningen av Kapitolium i januari. Både Roger Stone, som benådades av Trump i samband med utredningen om rysk valpåverkan, och högerextremisten Alex Jones är av intresse i utredning.

Efterspelet efter stormningen av Kapitolium fortsätter. Representanthuset planerar inleda en egen utredning som de jämför med den som bedrevs efter terrorattacken den 11 september 2001.

Donald Trump har haft en riksrättsprocess mot sig, där han friades av en majoritet republikaner. Flera, bland annat Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell, menade att Trump var moraliskt ansvarig för attacken men att senaten inte hade befogenhet att fälla en före detta president.

Över 250 misstänkta

Samtidigt har över 250 personer identifierats som misstänkta för sitt deltagande i stormningen. En granskning av det amerikanska nyhetsmediet NPR visar att åtminstone 19 procent av de misstänkta har kopplingar till högerextrema, antistatliga och konspirationistiska grupperingar eller miljöer. 14 procent har en bakgrund inom polisen eller militären.

Trump-allierade utreds

Nu avslöjar Washington post att rättsväsendet fattat intresse för Roger Stone, en nära allierad och rådgivare till Donald Trump. Han benådades av Trump förra året efter att han dömts till fängelse i samband med den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Även konspirationsteoretikern och högerextremisten Alex Jones är intressant för utredare gällande stormningen av Kapitolium.

Alex Jones har varit är en ivrig Trump-supporter och haft Donald Trump som gäst i sin webbshow. Washington post rapporterar att Jones själv, på sin hemsida, berättat att han bjudits in till Vita huset för att ”leda marschen mot Kapitolium” och att han donerat en halv miljon dollar till eventet. Jones har i efterhand distanserat sig mot våldet som utbröt.

Även Trumps rådgivare Roger Stone var närvarande på Stop the steal-demonstrationen den 6 januari. Han ska dock inte följt med till Kapitolium.

Kopplingar till våldsamma grupperingar

Både Stones och Jones har en historia av att lyfta fram och samarbeta med profiler ur de våldsamma grupperna Proud Boys och Oath keepers. Stones har också både dagen innan och dagen för attacken synts med flera medlemmar ur Oath keepers som han hävdade agerade livvakter åt honom.

”Vi utreder potentiella kopplingar mellan de som var fysiskt involverade i attacken mot Kapitolium och individer som kan ha inspirerat dem. Till exempel Roger Stone, Alex Jones och Ali Alexander (organiserade Stop the Steal manifestationen reds.anm)”, rapporterar Washington Post.

Organisationen Open Secrets som kartlägger pengaflöden i amerikansk politik har avslöjat att Trumps kampanj betalade 3,5 miljoner dollar till personer och firmor som organiserade Stop the steal-manifestationen i Washington den 6 januari och som kulminerade i stormningen av Kapitolium.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons