Pressfrihetspris till ungersk nyhetssajt | Expo.se

Annons

Pressfrihetspris till ungersk nyhetssajt

Publicerad 2021-05-03 08:42

Veronika Munk
Ur Expo #1 2021

Efter att nyhetssajten Index chefredaktör Szabolcs Dull fått lämna sitt arbete som en del av de allt större politiska påtryckningarna mot ungerska medier bestämde sig Veronika Munk för att starta sin egen, läsarfinansierade, nyhetssajt. I dag, på pressfrihetens dag, tilldelas Telex och Munk Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2021.

Bakgrund

I april förra året köpte en affärsman med nära relation till Viktor Orbán hälften av aktierna i bolaget som äger Index, landets största oberoende nyhetssajt. Chefredaktören Szabolcs Dull varnade för att sajtens självständiga rapportering var hotad och fick därefter sparken. Avskedandet var politiskt, enligt Human Rights Watch.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2020 rankar Ungern på plats 89 av 180 länder. Landet är efter Bulgarien det sämsta landet för pressfrihet för journalister inom EU.  

Situationen för media har försämrats i Ungern det senaste decenniet. I en statlig kampanj förra året uppmanades europeiska medier att be om ursäkt för sin kritik av undantagslagarna som införts av Victor Orbán. Reportrar utan gränser fördömde kampanjen och såg den som ett led
i att begränsa de oberoende ungerska och utländska mediernas journalistiska arbete. 

Veronika Munk och Telex redaktion fick utmärkelsen DIG Watchdog Award 2020 för sitt arbete, sitt mod och inflytande. I dag tilldelas de Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2021.

När chefredaktör Szabolcs Dull i juli förra året fick sparken från nyhetssajten Index fick jag nog. Jag var biträdande chefredaktör och det blev uppenbart att vår oberoende journalistik var hotad. På en presskonferens meddelade jag och drygt 80 kollegor att vi sa upp oss från Index.

Samma dag gick tusentals människor ut på Budapests gator och protesterade mot den hotade press- och yttrandefriheten i Ungern. Var skulle de nu få oberoende faktabaserade nyheter ifrån?

Vårt avhopp från Index redaktion lämnade ett medialt tomrum efter sig. En stor del av samhället hade litat på oss och vår oberoende rapportering. Så ganska snart började jag och mina kollegor planera för något nytt. Vi liksom bara hoppade på tåget och reflekterade inte särskilt mycket över om det ens var möjligt. 

Jag blev grundaren av den nya oberoende nyhetssajten Telex i september samtidigt som vi startade en crowdfunding. På en månad fick vi in en miljon euro. Alla som investerar i Telex förbinder sig att inte försöka påverka sajtens innehåll. Vi står på egna ben och arbetar hårt med sajten och genom sociala medier för en opartisk, färgstark, rättvis, kritisk och nyfiken journalistik och vi får allt fler läsare. 

Jag bestämde mig för att informera mina följare på sociala medier.

I det ungerska medielandskapet blir det allt svårare att hitta trovärdig faktabaserad information och det är en utveckling som skadar demokratin. Det är inte så att den ungerska regeringen öppet attackerar Telex, men vi märker att den ignorerar vår existens och journalisternas frågor. Mitt under pandemin får vi till exempel inte svar på en enda fråga kring coronavirusets spridning. Våra fotografer tillåts inte komma in på sjukhusen och sjukvårdspersonalen besvarar inte några frågor. 

Det är fantastiskt att få jobba med Szabolcs Dull igen, som kom till Telex i slutet av januari och nu delar chefredaktörskapet med mig. Vårt mål nu är att stärka vår position i det ungerska medielandskapet och utöka vår engelska sektion så att vi når ut internationellt med ungersk kvalitetsjournalistik.”

Berättat för:


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons