Flera högerextrema attacker i Grekland | Expo.se

Flera högerextrema attacker i Grekland

Publicerad 2021-10-05 13:55

Medlemmar ur det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning demonstrerar i Athen 2015.

Genrebild: Högerextremister demonstrerar i Aten 2015.

En våg av högerextremt våld rapporteras i Grekland. I söndags skadades flera i samband med en attack på medlemmar i ett kommunistiskt ungdomsförbund. Händelsen är en av flera högerextrema angrepp den senaste tiden.

En våg av högerextremt våld har blossat upp i Grekland. Misstänkta högerextremister har attackerat kommunister och vänsteranhängare på flera platser i landet, rapporterar nyhetsbyyrån AFP.

På måndagen greps en misstänkt högerextremist för att ha deltagit i en attack som skadade fyra personer, vilka medverkade på en antifascistisk demonstration i Aten i söndags.  

Samma dag attackerade en beväpnad mobb medlemmar i den kommunistiska ungdomsorganisationen KNE. Attacken skedde i Greklands näst största stad Thessaloniki. Mobben var beväpnad med kedjor, kofötter och elpistoler. En 22-åring fördes bort i ambulans, rapporterar Euractiv.

I onsdags förra veckan skedde en attack mot en skola i norra Thessaloniki. En grupp ungdomar som var svartklädda och maskerade med huvor, masker och hjälmar kastade molotov cocktails mot vänsteranhängare som samlats i en demonstration på skolområdet. Några ur mobben gick även in i skolan och gjorde hitlerhälsningar, rapporterar AFP. Två studenter fick föras till sjukhus. Sex personer greps och 40 personer omhändertogs.

Dagen innan, på tisdagen, hade vänsteraktivister som delat ut flygblad vid samma skola i protest mot en utbildningsreform misshandlats.

Gyllene gryning stöttar attackerna

En ungdomssektion av det förbjudna nazistpartiet Gyllene gryning kallade i ett pressmeddelande på tisdagen attacken för en ”dynamisk reaktion” på en ”fientlig moblisering”.

Det nazistiska partiet Gyllene gryning har i Grekland klassats som en kriminell organisation efter att ha kopplats till en rad våldsamma hatbrott och mord. 

En rad politiker i partiet har också dömts till fängelse. I valet 2019 tappade också Gyllene gryning stöd, men partiet har fortfarande relativt stort stöd i flera städer i norra Grekland. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons