Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sent på torsdagen greps Christos Pappas. Han hade de senaste nio månaderna levt på flykt från ett trettonårigt fängelsestraff för sin ledande roll i det nazistiska partiet Gyllene gryning. Pappas hittades i en lägenhet i en förort till Aten. Även en kvinna har gripits misstänkt för att ha hållit Pappas gömd, rapporterar Euronews som hänvisar till poliskällor hos AFP.

På fredagen ställdes Pappas inför en domare som skickade honom vidare till ett högsäkerhetsfängelse, rapporterar Kathimerini. 

I oktober förra året dömdes Pappas tillsammans med en rad tidigare ledamöter från Gyllene gryning efter en fem och ett halvt år lång rättegång. Domarna innefattade punkter som delaktighet i att bygga upp och leda ett kriminellt nätverk, mord och vapenbrott.

Flydde från sitt straff

Christos Pappas lyckades dock undgå sitt straff i nio månader på grund av att han innan domen släppts från häktet, efter att tidsgränsen på 18 månader som är tillåtet att ha en person häktad uppnåtts.

Pappas är en av de sista som fångats in av den grekiska rättvisan. Nyligen förlorade toppolitikern Ioannis Lagos sin immunitet som EU-parlamentariker. Kort efter beslutet lämnade Belgien ut Lagos till Grekland.

Utredning startade efter uppmärksammat mord

Gyllene gryning grundades i mitten av 1980-talet och registrerades som parti 1993. Det politiska genomslaget kom 2010 då partiledaren Nikolaos Michaloliakos valdes in i Atens fullmäktige. I spåren av de följande årens ekonomiska kris växte partiet och fick sitt stora genombrott i parlamentsvalet 2012. Då fick partiet sju procent av rösterna.

De parlamentariska framgångarna dalade 2013 efter mordet på rapparen Pavlos Fyssas som ledde till en rad polisutredningar och sedermera till att Gyllene gryning klassades som en förbjuden kriminell organisation.

I EU-valet 2019 miste partiet ett av sina tre mandat. Samma år fick partiet i det nationella parlamentsvalet knappt tre procent av rösterna och förlorade samtliga sina platser.

Mellan 2015 och 2017 var Gyllene gryning även en del av det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom, där svensken Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, var generalsekreterare.

Ämnen i artikeln