Gyllene gryning-politiker lämnas ut till Grekland | Expo.se

Gyllene gryning-politiker lämnas ut till Grekland

Publicerad 2021-05-12 11:45

Medlemmar ur det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning demonstrerar i Athen 2015.

Europaparlamentarikern Ioannis Lagos som dömts till ett långt fängelsestraff i Grekland för att ha varit ledande i nazistpartiet Gyllene gryning utlämnas till Grekland. Det efter att hans immunitet upphävts. 

I oktober förra året dömdes Ioannis Lagos till 13 års fängelse i Grekland för att ha ingått i nazistpartiet Gyllene grynings ledning. Organisationen har klassats som en kriminell organisation efter att ha kopplats till en rad våldsamma hatbrott och mord. 

Efter domen mot honom i Grekland flyttade Lagos till Bryssel för att tillgodogöra sig sin immunitet som ledamot i Europaparlamentet. Efter att EU-parlamentet för ett par veckor sedan upphävde hans immunitet har Grekland begärt politikern utlämnad från Belgien, något som Expo tidigare rapporterat om. 

På tisdagen meddelade den belgiska åklagarmyndigheten att de beslutat att utlämna Ioannis Lagos till Grekland och att beslutet är slutgiltigt. Lagos kan skickas till Grekland redan inom några dagar, rapporterar Ekathimerini.

I dagsläget sitter 16 av 18 dömda medlemmar och ledare för Gyllene gryning i fängelse, skriver tidningen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons