Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expos avslöjande om att EU beviljat miljonstöd till högerextrema sammanslutningar fortsätter väcka starka reaktioner. Ett av partierna som fått indirekt stöd är grekiska Gyllene gryning. Det har fått advokaten Thanasis Kampagiannis att gå i taket. Han är en av många jurister som är inkopplade i den stora rättsprocess som nu pågår mot det grekiska nazistpartiet.

– Gyllene gryning är en nazistorganisation som misstänks för allvarlig brottslighet såsom mord, mordförsök mot fackmedlemmar, immigranter och politiska motståndare. Brotten genomförs i organiserad form av Gyllene grynings aktivister och legitimeras med en nazistisk retorik om en grekisk renhet och kamp mot invandrare och inhemska "virus" som vänsteranhängare och antifascister, säger Thanasis Kampagiannis.

Processen inleddes efter mordet på hiphop-artisten och antifascisten Pavlos Fyssas den 17 september 2013. Gyllene Gryning har kopplats till mordförsök, en rad misshandelsfall och regelrätta mobbar som stormat hus och kvarter där många migranter bor.

69 personer kopplade till Gyllene gryning har åtalats. 20 av dessa är anklagade för att leda partiet som en kriminell organisation. I samband med rättsprocessen beslutade det grekiska parlamentet att allt statligt finansiellt stöd till Gyllene gryning, förutom löner till parlamentsledamöterna, skulle stoppas. Beslutet överklagades, men Högsta domstolen avslog ansökan.

Samtidigt som det grekiska parlamentet stoppat det ekonomiska stödet har framträdande ledamöter i Gyllene gryning hittat en annan källa till bidrag, den Europeiska unionen. I den europeiska partisammanslutningen Alliance of European National Movements, AENM, sitter Nikolaos Chrysomallis, medlem i Gyllene grynings politiska råd. I Grekland är han parlamentsledamot i den grekiska regionen Makedonien. AEMN har beviljats miljonbidrag sedan 2012.

Även partisammanslutningen Alliance of Peace and Freedom, har beviljats stöd för 2016. Här är Artemis Matthaiopoulos vice ordförande. Han beskrivs av Kampagiannis som en ledande person i Gyllene gryning.

Expos avslöjande om EU-finansieringen av AENM och APF kom som en chock för åklagarna och för de advokater som företräder personer som fallit offer för Gyllene gryning.

– Att Europaparlamentet och EU finansierar Gyllene gryning är ett hån, först och främst mot alla europeiska skattebetalare som nu tvingas bidra till en organisation som grekiska staten själv har beslutat att stoppa allt stöd till, säger Thanasis Kampagiannis.

APF:s vice ordförande Matthaiopoulos står åtalad för att vara en av dem som leder en "kriminell organisation". Han har tidigare suttit i det grekiska parlamentet och varit sångare i vit makt-bandet Pogrom som framfört grovt antisemitiska sånger som "Fuck Anne Frank" och "Juden Raus", vilket det judiska centralrådet i Grekland har uppmärksammat.

– Matthaiopoulos är en ökänd nazist och sångare i ett band med vidriga låttexter. Pengarna från EU till Gyllene gryning kan komma att användas för att finansiera sådana aktiviteter som är en av anledningarna till att den grekiska staten stoppat utbetalningar till partiet, berättar Thanasis Kampagiannis

Kampagiannis företräder fyra egyptiska fiskare som attackerades av en mobb från Gyllene gryning. Fem dagar innan det grekiska valet 2012, då Gyllene gryning vann 18 mandat, blev de egyptiska fiskarna brutalt angripna. På natten stormade en grupp från Gyllene gryning deras hus i Perama.

Först gav sig nazisterna på en man som sov på terrassen. De misshandlade honom med påkar och sparkar. Han blev allvarligt skadad i huvudet och fick sin käke krossad. Först sex månader efter sin operation kunde han börja äta fast föda igen. Efter misshandeln försökte angriparna ta sig in i huset där ytterligare tre personer befann sig, angriparna misslyckades men fortsatte att slå sönder fönster och parkerade bilar.

Strax efter attacken greps sex medlemmar i partiet, två av dem klädda i Gyllene grynings tröjor. Men fallet togs till en början inte på allvar och samtliga misstänkta gärningsmän släpptes direkt. Först efter mordet på Pavlos Fyssas 2013 togs misshandeln i Perama upp igen. Nu står de misstänkta gärningsmännen åtalade för mordförsök.

Ämnen i artikeln