Ledare i Atomwaffen dömd för hot mot journalister | Expo.se

Annons

Ledare i Atomwaffen dömd för hot mot journalister

Publicerad 2021-10-01 13:57

Ledaren för det nazistiska nätverket Atomwaffen Division riskerar många år i fängelse. (Foto: Department of Justice)

Kaleb Cole, ledaren för den nazistiska grupperingen Atomwaffen Division, har dömts för att ha hotat journalister och medarbetare på människorättsorganisationen Anti-defamation Leauge, ADL. Samtliga brott som mannen dömts för har fleråriga fängelsestraff i straffskalan.

Det amerikanska justitiedepartementet skriver i ett pressmeddelande att ledaren för Atomwaffen Division dömts i distriktsdomstolen i Seattle. Han döms för att ha varit med och organiserat en kampanj tillsammans med andra medlemmar i organisationen som gick ut på att hota bland andra journalister och medarbetare på den amerikanska människorättsorganisationen ADL genom att skapa och skicka ut affischer med meddelanden som ”Du har fått besök av din lokala nazist”.

I ett fall hade en affisch satts upp på sovrumsfönstret hos en redaktör på ett judiskt livsstilsmagasin.

Gruppen har främst fokuserat på judar och mörkhyade journalister, skriver USA:s justitiedepartement i sitt pressmeddelande.

Brotten som ledaren Kaleb Cole dömts för kan sammanlagt ge straff på upp till 20 års fängelse. Straffet väntas meddelas i januari.

Ytterligare tre personer i gruppen har dömts tidigare, en av dem så sent som i augusti, då till tre års fängelse.

Den nazistiska organisation Atomwaffen Division är terrorstämplad i Storbritannien och Kanada. Gruppen propagerar för mord och terrorattacker, med det slutgiltiga syftet att få demokratin och samhället att kollapsa i ett blodigt raskrig. De idoliserar terrorister som Anders Behring Breivik och Timothy McVeigh. Flera medlemmar har dömts till fängelsestraff både för mord och för innehav av vapen och bomber.

Läs mer om Atomwaffen Division i Expos symbollexikon.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons