SD-politiker uppmanas lämna – har spridit rysk desinformation | Expo.se

SD-politiker uppmanas lämna – har spridit rysk desinformation

Publicerad 2022-04-08 15:29

En SD-politiker i Värmland uppmanas lämna efter att Expo och Värmlands Folkblad, VF, avslöjat att han spridit rysk propaganda och desinformation.
- Vi har begärt att han självmant ska lämna sina uppdrag, säger SD-ordföranden i kommunen till VF.

SD-politikern Leonid Kuzmin sitter som ersättare i ett kommunfullmäktige i Karlstad. Både under pseudonym och i eget namn har politikern spridit ryska desinformationskampanjer på sociala medier. På torsdagen delade politikern ett inlägg från den konspirationsteoretiska sajten Vaken där massakern i Butja ifrågasattes. Hundratals civila uppskattas ha mördats under perioden som Kyiv-förorten var ockuperad av ryska trupper.

Kreml har nekat till att de ligger bakom massakern och kallat bilderna från Butja för manipulerade och en ukrainsk provokation. Samtidigt har New York Times analyserat och publicerat satellitbilder från perioden då Butja var under rysk kontroll som visar kroppar utspridda längs en gata. Bilder som stämmer överens med de fasansfulla bilder som världen bevittnade efter Rysslands tillbakadragande från området.

”Massmedia var snabba att anklaga Ryssland för ett illdåd i Butja den 3 april. Det kan vara sant men utan fakta och bevis är det bara spekulationer”, kommenterade Leonid Kuzmin, under pseudonymen Kuzma Prutkov, när han delade konspirationssajten Vakens artikel på Facebook.

Putin som nobelpristagare

Sverigedemokraten var även snabb med att sprida Rysslands förra desinformationskampanj och förnekande över övergrepp mot civila. Den 9 mars bombades ett barnsjukhus i staden Mariupol. Tre personer dog, varav ett barn, och 17 skadades i attacken. Kreml inledde genast en desinformationskampanj när attacken fördömdes världen över och hävdade att sjukhuset använts som militärbas.

Politikern har även spridit en bild där Putin framställs som nobelpristagare. Innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina spred politikern istället pandemiförnekande material.

SD-politikern har också, i eget namn, varit aktiv i och spridit kreml-vänliga inlägg i en diskussionsgrupp för pandemiförnekare och vaccinmotståndare på Telegram.

Uppmanas att lämna

Värmlands folkblad, VF, har varit i kontakt med SD-företrädare i kommunen som nu bett politikern att lämna sina uppdrag självmant. Den lokala partiordföranden Robin Lennartsson menar att politikerns delningar i sociala medier inte är ”acceptabelt”. Men Leonid Kuzmin köper inte kritiken.

- Innan de preciserar vad jag gjort fel gör jag ingenting, säger han till VF.

- Vad är det för demokrati om man inte ens får ifrågasätta den så kallade officiella linjen. Alla etablerade media har samma budskap, vem är du eller de att säga vad som är rätt eller fel, fortsätter han.

Kuzmin säger även till VF att Sverigedemokraterna agerat odemokratiskt när riksdagsledamoten Roger Richthoff fick lämna sina uppdrag för partiet efter att han spridit liknande desinformation från Ryssland.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons