Fyra terrormisstänkta gripna av isländsk polis | Expo.se

Annons

Fyra terrormisstänkta gripna av isländsk polis

Publicerad 2022-09-23 10:25

Insatsstyrkan och tungt beväpnad polis deltog i onsdagens tillslag då fyra greps misstänkta för terrorbrott.

Insatsstyrkan och tungt beväpnad isländsk polis deltog i onsdagens tillslag då fyra greps misstänkta för terrorbrott.

Ett dussintal vapen beslagtogs och fyra personer greps under ett polistillslag i Reykjavik under onsdagen. De gripna ska ha planerat ett storskaligt terrordåd, enligt polisen. Nu utreds deras högerextrema kopplingar.

De fyra gripna ska vara i 30-årsåldern och två av dem betraktades vid gripandet som beväpnade och farliga, enligt polisen. Under tillslaget, som gjordes på flera platser, hittades ett dussintal vapen varav några halvautomatiska och 3D-printade. Även en stor mängd ammunition beslagtogs.

Polisen undersöker nu de misstänktas kopplingar till högerextrema grupper i norden, enligt uppgifter till den isländska tidningen Stundin – något polisen under torsdagskvällen bekräftade.

Tillslaget gjordes som en del av en utredning gällande försäljning och tillverkning av skjutvapen. I ett uttalande säger den isländska polisen att man i och med onsdagens insats avvärjt ett storskaligt terrordåd. De tilltänkta målen ska ha varit det isländska parlamentet och landets polis.

Två av männen sitter nu häktade medan utredningen pågår. Polisen utesluter inte att fler gripanden kan komma att göras.

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons