Rebecca Ädel ångrar sig – tar tillbaka politiska uppdrag | Expo.se

Rebecca Ädel ångrar sig – tar tillbaka politiska uppdrag

Publicerad 2022-11-11 08:52

Rebecca Ädel ville under torsdagen inte kommentera sitt nazistiska engagemang – under fredagen lämnade hon alla sina politiska uppdrag och SD.

Rebecca Ädel backar från sitt tidigare beslut att lämna politiken.

SD Nynäshamns tidigare toppnamn avslöjades som medarbetare på nazistsajt av Expo och Expressen och lämnade politiken.
Nu ångrar sig Rebecca Ädel och tar tillbaka sin plats i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, rapporterar Expressen.
– Illa, mycket illa, skriver SD Nynäshamns Johann Wolf i ett sms till Expo.

Expos och Expressens avslöjande i slutet av oktober om att SD:s lokala toppnamn, Rebecca Ädel, haft ett mångårigt engagemang för den nazistiska propagandasajten Nordfront rörde om i lokalpolitiken.

Granskningen visade att hon i interna meddelanden välkomnat en ny Hitler och talat om svarta som ”negrer” och att hon skrivit att hon vill ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författaren. Vi kunde också avslöja att hon skrivit egna och korrekturläst andras texter på propagandasajten för Nordiska motståndsrörelsen.

Ädel lämnade samma dag som avslöjandet politiken och Sverigedemokraterna. Nu har hon ångrat sig.

”Pressad situation”

I ett brev till Nynäshamns kommun, som enligt Expressen inkom under torsdagen, skriver Ädel att hennes avsägelse var ett ”förhastat beslut” och att hon skrev det utan eftertanke ”i en mycket pressad situation”.

Ädel skriver att hon nu vill ha tillbaka sina uppdrag som politiker i kommunen – bland annat den som ledamot i kommunstyrelsen.

Enligt Dagens Nyheter så har Ädel rätt att behålla sina politiska uppdrag eftersom kommunfullmäktige inte hunnit fattat ett beslut om hennes utträde. Ärendet, som skulle ha anvhandlats på torsdagskvällens fullmäktigesammanträde, ströks. Rebecca Ädel närvarade inte på mötet.

”Mycket illa”

Rebecca Ädels tidigare partikollega i kommunstyrelsen, Johann Wolf, reagerar kraftigt på Ädels agerande.

– Illa, mycket illa! Nu är hon inte SD längre i alla fall och får aldrig mer komma tillbaka, skriver han i ett sms till Expo.

Till Expressen utvecklar Johann Wolf sin syn och menar att Ädels sätt att hantera situationen skadar SD.

– Hon försvagar oss, vi tappar ett mandat. Vi tappar dessutom förtroende för oss ännu mer. Skadan är skedd redan, och så kommer det här ovanpå det, säger han.

Tony Björklund, SD Nynäshamns ordförande delar Wolfs känslor. Han skriver i en kommentar till Expressen att han förutsatte att Rebecca Ädel skulle hålla sig till den överenskommelse han menar att de träffade efter Expos och Expressens avslöjande.

– Vi är mycket förvånade och besvikna över hennes beslut, skriver han till Expressen.

Till Dagens Nyheter säger han att vändningen förvånade honom. 

– Vi var klara med vad som gällde och jag förutsatte att hon skulle hålla sitt löfte och lämna politiken. Hon kommer inte komma tillbaka in i partiet. Den dörren är helt stängd.

Sitter i kommunstyrelsen

Rebecca Ädel kommer med andra ord bli en politisk vilde. Nynäshamn styrs av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.

Trots att SD förlorar ett mandat så behåller konstellationen sin majoritet i kommunfullmäkige med 21 av 41 mandat. Samtidigt förlorar de majoriteten i kommunstyrelsen där Rebecca Ädel har en plats. 

Centerpartiets gruppledare Maria Gard Günster säger till Dagens Nyheter att inget av koalitionspartierna kommer att stödja sig på Rebecca Ädels röst.

– Det finns inte på världskartan. Jag känner ingen oro för att något parti i koalitionen kommer vilja samtala med henne, säger hon.

Som en konsekvens av Expo och Expressens granskning så meddelade Nynäshamns kommun tidigare i november att Rebecca Ädel tillfälligt tas ur tjänst som lärare, vilket Dagens Nyheter var först att reportera om. Detta medan en undersökning görs.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons