Nazistledare åtalas för vapenbrott | Expo.se

Nazistledare åtalas för vapenbrott

Publicerad 2023-02-20 11:02

Den åtalade Anders Rydberg i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj.

Den åtalade Anders Rydberg i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj. Idag är han ledare för Nordisk styrka.

Ledaren för nazistiska Nordisk styrka åtalas för vapenbrott efter ha haft pepparspray på sig. Han är sedan tidigare dömd för flera fall av såväl vålds- som vapenbrott.

Det var i juni förra året i Botkyrka kommun, söder om Stockholm, som polis fann pepparspray vid en kroppsvisitation av Anders Rydberg, 38. Rydberg befann sig i en bil som kontrollerades i anslutning till en polisinsats mot en bekant till honom.

Nu åtalas han vid Södertörns tingsrätt för ringa vapenbrott. I förhör är Anders Rydberg förtegen och vill inte svara på polisens frågor.

Anders Rydberg har ett mångårigt engagemang inom den svenska nazistmiljön bakom sig. I dag är han ledare för Nordisk styrka, den grupp som bildades 2019 när Nordiska motståndsrörelsen, NMR, splittrades. Han tog över ledarrollen när Nordisk styrkas första ledare, Klas Lund, i september 2022 klev ned från den positionen.

Innan NMR-splittringen var Anders Rydberg lokal ledare för NMR i Stockholm.

Rydberg förekommer under 23 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för misshandel, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, skadegörelse, våldsamt upplopp och vapenbrott. Han var en av de som dömdes för våldsamt upplopp efter NMR-attacken mot demonstrationen i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013

Domstolen bedömer att målet mannen nu står åtalad för kan avgöras på handlingarna, utan rättegångsförhandling. Anders Rydberg har till i mitten av februari på sig att inkomma med ett svar på detta. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons