Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I april 2018 slog polisen till mot en lägenhet i Södertälje. Polisen hittade 189 patroner och tre metallrör som enligt åtalet kunde sättas ihop för att tillverka rörvapen, så kallade pipe guns. Rören beskrivs som ”särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brott”.  Åklagaren menade också att metallrören funnits i en sådan miljö att ”de kan befaras komma till brottslig användning”. Även 41 burkar pepparsprej beslagtogs liksom de 62 300 kronor i kontanter som hittades i lägenheten och som åklagaren menade kom från brottslig verksamhet.

Tre personer, vid tidpunkten aktiva i Nordiska motståndsrörelsen, greps.

Lägenheten användes av Nordiska motståndsrörelsen

Den kvinna som ägde lägenheten, Anders Rydberg som var ledare för Nordiska motståndsrörelsen i Stockholmsområdet och Julius Blomberg som varit aktiv i vit makt-miljön sedan mitten på 2000-talet åtalades för vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.

Både Rydberg och Blomberg är dömda för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013. Blomberg har även dömts för skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. I dag är de båda aktiva i Nordisk styrka, en utbrytarorganisationen från Nordiska motståndsrörelsen, som bildades efter kritik mot att NMR hade blivit för ”liberala”.

Samtliga åtalade har nekat till anklagelserna förutom Rydberg som erkände innehav av burkarna med pepparsprej.  

Rydberg säger att han som områdeschef för NMR hyrt lägenheten i Södertälje för att använda som Nordiska motståndsrörelsens kontor och högkvarter. Han menar att så många som 200 personer hade kopplingar till lägenheten och att personer ställde saker i den.  Rydberg menar att han inte känt till patronerna eller rördelarna som hittats. Pengarna kom från medlemsavgifter, enligt honom.

Friande domar - beslag upphävs

Stockholms tingsrätt menar att det inte finns teknisk bevisning som binder några av de anklagade till föremålen som beslagtagits i lägenheten. Därmed frias samtliga från förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvätt. Anders Rydberg döms till dagsböter för ringa vapenbrott gällande pepparsprejen. I straffet tar rätten hänsyn till att Anders Rydberg den 17 december 2021 dömdes till 14 dagars fängelse för misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Då samtliga friades häver Stockholms tingsrätt beslaget för så väl patronerna som metallrören och även beslaget av de 62 300 kronorna upphör.

"Då det inte är utrett om de beslagtagna patronerna och metallrören varit föremål för brott ska yrkandet om förverkande i denna del avslås. Beslaget ska därmed hävas", skriver tingsrätten.

Det är inte första gången som polisen hittar materiel som kan användas för att tillverka rörvapen hos NMR-aktivister. I september 2018 dömdes en aktivist i Nordiska motståndsrörelsen för att han bland annat haft materiel för att bygga så kallade rörvapen. Säpo har även beskrivit att det är ett utbrett fenomen i NMR att aktivister bygger egna skjutvapen.