Transkollo för barn ställdes in efter hot | Expo.se

Transkollo för barn ställdes in efter hot

Publicerad 2023-06-05 16:34

Transkollo har mottagit hot som gör att lägrets arrangörer tvingas ställa in arrangemanget.

Barnlägret Transkollo ställdes in efter att det riktats hot mot verksamheten.
– Det stämmer att vi har fått information om en hotbild mot sommarkollot. Säkerheten hos de barn och familjer som medverkar är självklart vår viktigaste prioritet och därför blev vi tyvärr tvungna att ställa in, skriver Tom Summanen från arrangören Transammans till Expo.

Transkollo 2023, som vände sig till barn upp till tolv år och var planerat till 2–4 juni i närheten av Linköping, ställdes in efter att det riktats ett hot mot lägret, vilket Corren var först att rapportera om.

Helgen som sammanföll, men inte är en del av den officiella Prideveckan i Linköping, arrangerades av förbundet Transammans tillsammans med RFSL Ungdom. Till Norrköpings Tidningar, NT, bekräftade Transammans verksamhetschef Tom Summanen att de fått information om en hotbild.

– Det var inget lätt beslut att ta men vi har varit måna om att göra det som är rätt utifrån våra deltagares och medarbetares trygghet. Situationen är olycklig och vi är väldigt ledsna att det finns människor i samhället som riktar hat och hot mot människor på grund av deras identitet, uppgav han till tidningen i fredags.

Till Expo meddelar Tom Summanen att händelsen polisanmäldes under fredagen och att Transammans är i kontakt med polisen. Men han vill i nuläget inte gå närmare in på hur hotet har sett ut.

Transammans grundades 2015 och arbetar för transpersoners rättigheter.

- Hot och hat är oacceptabelt och vi kommer att fortsätta kämpa för att alla ska kunna vara sig själva. Det finns många ledsna barn som hade sett fram emot kollot och många medföljande vårdnadshavare som är förtvivlade och arga, uppger Summanen till Expo. 

Prideveckan i Linköping pågick mellan 31 maj - 4 juni. Någon hotbild mot det arrangemanget fanns inte, säger Lisa Nissen, ordförande för RFSL Linköping, till NT.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons