Säpo: Koranbränningarna har skadat svensk säkerhet | Expo.se

Säpo: Koranbränningarna har skadat svensk säkerhet

Publicerad 2023-07-26 11:24

Efter den danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar har flera personer kopierat hans agerande.

Efter den danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar har flera personer kopierat hans agerande.

Bilden av Sverige har skadats och säkerhetsläget försämrats efter koranbränningarna utförda av personer ur den svenska extrem- och ytterhögern, enligt Säkerhetspolisen.
– Vi har sett en utveckling där bilden av Sverige har gått från att vara ett tolerant land till att uppfattas som ett muslimfientligt land, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism och författningsskydd på Säpo.

Säpo bedömer att attentatshoten mot Sverige ”under tid har ökat” och att situationen nu är allvarlig – det säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism och författningsskydd på Säpo i SR:s program P1 Morgon.

– Vi uppfattar att Sverige gått ifrån att vara ett legitimt mål till att vara ett prioriterat.

Bakom utvecklingen ligger dels desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst som fick stor spridning under 2022. Men Säpo bedömer att det försämrade säkerhetsläget till stor del orsakats av de koranbränningar som personer ur den svenska extrem- och ytterhögern genomfört.

– Vi har sett en utveckling där bilden av Sverige har gått från att vara ett tolerant land till att i vissa delar av världen uppfattas som ett muslimfientligt land. Det beror till stor del på de olika manifestationer som varit i Sverige där man skändar heliga skrifter, säger Susanna Trehörning.

Terrorforskaren: högerextrema vill skapa splittring

Terrorforskaren Hans Brun säger att säkerhetsläget har blivit mer ansträngt på grund av koranbränningarna.

– Även om vi legat på den här förhöjda nivån sedan 2010 så är läget nu något stressigare och det är kopplat till de här koranskändningarna, säger han till Sveriges Radio.

Lyssna på Studio Expo

Enligt Hans Brun är det största orosmomentet för svenska säkerhetsmyndigheter att ensamagerande ska triggas av de hatbudskap som riktas mot Sverige som en reaktion mot koranbränningarna.

Enligt terrorforskaren är det flera olika faktorer som påverkar det svenska säkerhetsläget och att det gör situationen är ovanligt svårbedömd.

– Vi har Ryssland som har ett intresse av att stoppa vår Nato-ansökan, vi har Iran och Irak och vi har IS och al-Qaida.

Men terrorforskaren pekar också ut extremhögern som betydande för Sveriges försämrade säkerhetsläge. 

– För att krydda den här ganska dödliga kompotten så har vi också högerextrema aktivister som har ett intresse av att skapa splittring mellan kristna svenskar och svenska muslimer, säger Hans Brun.

Terrorhotnivå ligger kvar

Säpo bedömer sedan 2016 terrorhotnivån i Sverige till en trea på en femgradig skala, vilket innebär ett förhöjt hot.

Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT), som bedömer terrorhotet mot Sverige, skriver i sin helårsbedömning för 2023 att de två miljöer som utgör det största terrorattentatshotet mot Sverige är den våldsbejakande extremhögern och den våldsbejakande islamistiska miljön.

Men enligt Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism och författningsskydd på Säpo ligger terrorhotnivån i Sverige kvar på en trea, trots att myndigheten nu säger att säkerhetsläget är försämrat.

– Det viktiga för oss är att vi sänder ut budskapet att säkerhetsläget är försämrat. Den här skalan syftar till ett framåtblickande perspektiv – att se hur Säkerhetspolisen och de andra försvarsunderrättelsemyndigheterna bedömer att hotet mot Sverige ser ut framåt och då ligger vi på en trea – ett förhöjt hot, säger hon till Sveriges Radio.

Regeringen kallar till pressträff

Regeringen har kallat till pressträff med civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) och Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, klockan 12:15 under onsdagen.

Enligt ett pressmeddelande ska man då ge en lägesbild av vad regeringen kallar ”den senaste tidens påverkanskampanjer mot Sverige”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons