Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I onsdags gick Expos vd tillsammans med flera andra debattörer ut med ett inlägg i debatten, i kölvattnet av koranbränningar och Sveriges natoansökan, om att SD:s rysskopplingar är en akut säkerhetsrisk. Ett viktigt inlägg i ett händelseförlopp som öppnat upp för mängder av frågeställningar och varningssignaler.  

I början av oktober kommenterade min framsynta kollega Niclas Nilsson kring hur SD:s förhållande till Nato kan komma att bli ett problem för regeringen i den kommande medlemsansökanprocessen. Niclas Nilssons analys då var att Sverigedemokraterna kommer att få problem med ”att både blidka sina nya vänner i Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna och samtidigt stå på god fot med alternativmedierna och sina gräsrötter”.

Hur rätt han hade har med önskvärd tydlighet visat sig de senaste veckorna.

Sedan alternativmedieprofilen Chang Frick betalade demonstrationstillståndet för en politisk aktion med udden riktad mot det muslimska Turkiet (och världens alla övriga muslimer) har SD, med Jimmie Åkesson i spetsen, varit hårda i sin kritik mot hur Ulf Kristersson försökt skademinimera i Nato-processen – samtidigt som SD:s ledning vägrat ta avstånd från de inblandade alternativmedierna. Åkesson har till och med hävdat att det inte finns några kopplingar mellan partiet och Chang Frick. Detta trots att Chang Frick sedan en tid tillbaka är arvoderad på SD:s kommunikationsbudget med det egna programformatet ”Changsplaining” i partiets webbkanal Riks.

Förutom att säga något om SD:s janusansikte i regeringssamarbetet så har de senaste veckorna tydliggjort en annan sak som Expo upprepat många gånger. Nämligen, att den som betraktar ytterhögerns medier som en journalistisk verksamhet och produkt låter sig bedras. Det så kallade ”medie”-landskapet från SD-kopplade Samnytt och vidare ut till sajterna med band till såväl högerextrema Alternativ för Sverige och den nazistiska miljön, som Exakt24, Insikt24 och Nya Tider är en del av en propagandamaskin. Förutom partipolitiska kopplingar och kopplingar till den högerextrema miljön, i ledning och bland medarbetare, hos dessa tidningar så finns aktivismen ständigt närvarande.

Expo har tidigare berättat om Exakt24:s arbetsmetoder bland annat här och här. Och om hur Samnytt, som under åren haft ett nära samarbete med koranbrännaren Rasmus Paludan och i princip agerat megafon vid hans aktioner, firade helt öppet det sverigedemokratiska valresultatet och borgerliga maktskiftet med att chefredaktören kommenterade att ”Korankravallerna gjorde sitt jobb”.

Men till skillnad från många av de andra så kallade alternativmedierna så har Chang Frick, som tidigare var aktiv sverigdemokrat, lyckats hålla sin position som en publicist mer åt det borgerliga, libertarianska hållet. Även här finns koppling till partipolitiken nära, Nyheter idag driver han ihop med Ilan Sadé från Medborgerlig samling. Men Chang Frick har hittills lyckats odla en bild av sig själv som en opolerad sanningssägare, en företrädare för verklighetens folk som alltid säger vad han tycker men aldrig menar något illa. Det är med en kitschig Lidl-tröja och en bil med flak som Chang Frick skyler över sin politiska och populistiska agenda.

Lyssna på Studio Expo:
 

Chang Frick har under veckan tagit varje tillfälle han fått att framhålla att han inte gillar koranbränningar, att han föreslagit för Paludan att elda en flagga istället och att han bara dragit lans för den svenska yttrandefriheten. Men förutom att han i tidigare twitterinlägg, redan i juni, fantiserade om att Paludan skulle bränna koranen vid Turkiets ambassad och att det skulle få konsekvenser för Sveriges Natoprocess, så kan han inte skyla över det faktum att han i samverkan och samförstånd med högerextrema aktivister planerat och möjliggjort en politisk, antimuslimsk manifestation. En manifestation som fått kraftiga och internationella efterverkningar.

Chang Frick fortsätter också aktivt att skydda de övriga två som varit med i planeringen genom att maska kontakterna på skärmdumpen från telegramchatten vid namn ”Lördagskaos” som han presenterat som bevis för att han föredrog flagga framför koran. Exakt24:s Christian Peterson har medgivit att han var med i planeringen, men de är medvetet luddiga kring vem som kom med den ursprungliga idén och vilka fler som deltagit.

Att som publicist i hemlighet betala för att en politisk aktion ska genomföras, en aktion som han själv fantiserat om i drygt ett halvår, är inte att slå vakt om yttrandefriheten. Det är att inte sky några medel för att skapa sina egna nyheter och få en chans att pusha sin egen politiska agenda. Det enda som egentligen överraskar är att Chang Frick den här gången råkade avslöja sig. Av allt att döma ett olycksfall i arbetet.

Anna Fröjd är chefredaktör på Expo.