Hatet i spåren av krig och terror | Expo.se
Det antisemitiska och muslimfientliga hatet har eskalerats i spåren av upptrappningen av konflikten mellan Israel och Hamas.
Podcast

Hatet i spåren av krig och terror

I veckans Studio Expo pratar vi om ökad antisemitism och islamofobi i spåren av de senaste två veckornas brutala händelseutveckling i Israel och Gaza. Och om terrordådet mot svenskar i Belgien. Hur påverkar den nya konfliktnivån svenska judar och muslimer och det politiska samtalet i stort?

För två veckor sedan genomförde den islamistiska terroristgruppen Hamas sin utan jämförelse mest brutala attack på civila i Israel i den dryga sjuttio år långa konflikten. Under det första dygnet när Hamas i stor skala genomförde attacker inne i Israel mördades cirka 1400 civila urskillningslöst, även barn.

Sedan dess har två blodiga veckor passerat där Israel förklarat krig mot Hamas och tusentals människor har dött i den israeliska motoffensiven mot Gazaremsan.

I kölvattnet av konflikten har spänningarna mellan israeler och palestinier i diaspora ökat, och i förlängningen även hatet och hoten mot judar och muslimer. Även konspirationsteorier som sprider antijudiska och antimuslimska föreställningar har fått allt intensivare spridning.

Vilka konsekvenser riskerar den upptrappade konflikten att få i relation till tryggheten för judar och muslimer i exempelvis Sverige? Vilka efterverkningar kommer veckans islamistiska terrordåd i Bryssel, där två svenskar mördades, att få? Och hur kommer den nya konfliktnivån att påverka det politiska samtalet?

Gäster i studion är Expos vd Daniel Poohl och Niclas Nilsson, researcher och utbildare på Expo.

Programledare: Anna Fröjd

 

Gillar du Studio Expo?
Hjälp oss att fortsätta granska extremhögern och få fler att lyssna på vår podd – utan betalväggar. Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare