Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Påsken präglades på flera håll i landet av våldsamma upplopp i spåren av den i Danmark baserade högerextremisten, och ledaren för partiet Stram Kurs, Rasmus Paludans senaste provokationer. I skrivande stund pågår polisutredningarna för att kartlägga exakt hur våldet kunde eskalera på det dramatiska sätt det gjorde och vilka aktörer som var de drivande i kravallerna.

Men de allvarligaste fakta kring påskens händelser ligger redan på bordet. Nämligen vad Paludan försöker göra med Sverige – och vilka i landet som ger honom eldunderstöd.

Rasmus Paludan är en högerextrem rasist och gör ingen hemlighet av att han vill fördriva muslimer och ickevita från Norden. För att uppnå detta vill han orsaka så mycket kaos och destabilisering som möjligt genom en kampanj av systematiska provokationer som inleddes redan 2020. Det handlar inte om yttrandefrihet utan om samhällssplittring och rasistisk hets. Dessutom från en person som blivit så ökänd för sin gränslöshet – han har bland annat sedan tidigare dömts för rasism, belagts med ett kontaktförbud mot en då 24-årig man som Paludan dömdes för att ha stalkat, och i dansk media avslöjats ha pratat sex med minderåriga – att till och med den svenska extremhögern har fryst honom ute.

Det antidemokratiska och rasistiska syftet med Paludans destabiliseringskampanj i Sverige råder det alltså inga tvivel om. Därför har flera tunga röster också ställt sig kritiska till de demonstrationstillstånd som Paludan givits av svensk polis – och pekar på att myndigheten dels är i sin fulla rätt att neka sådana tillstånd och i flera fall både tidigare och nu i vår faktiskt gjort det, med hänvisning till säkerhet och ordning.

Men i Sveriges riksdag finns de som istället för att vilja motverka Paludans destruktiva framfart gör sitt bästa för att elda på hatets lågor.

För Sverigedemokraternas partitoppar, hårt pressade av uppmärksamheten som under våren riktats mot deras företrädares vurm för Putins Ryssland, var Paludans provokationer och det kaos som de utlöste naturligtvis ett mer än välkommet byte av samtalsämne.

Men hämningslösheten, den aggressiva, auktoritära tonen och den djupa avskyn mot minoriteter som SD:s företrädare gett uttryck för under påsken vittnar om något mer och mycket farligare än bara taktisk retorik. Det är sverigedemokratins ursprungliga kärna – om man så vill partiets egna ”nedärvda essens” – som gör sig påmind: hatet mot islam och mot muslimer.

På påskdagen, medan våldet och oron spred sig i de kravalldrabbade orterna, twittrade SD:s partisekreterare Richard Jomshof ut en ökänd rasistisk propagandabild där ”islam” avbildas som en trojansk häst utanför ”västvärldens” murar. Innebörden är att muslimer utgör ett existentiellt hot som vårt samhälle aldrig borde öppnat dörren för.

Någon timme senare delades samma bild av den tidigare partisekreteraren Björn Söder, med kommentaren ”Svenska folket borde vakna nu!”.

Med all önskvärd tydlighet vill Sverigedemokraterna göra frågan om upploppen som utlöstes av Stram Kurs hets-turné till en slutsats om att muslimer är problemet. Ett budskap som förstärks av andra SD-toppar som gång på gång väljer att tala om ”korankravallerna” och ”muslimska upplopp”.

När så många som möjligt i landet är upprörda, skrämda och arga, tar Sverigedemokraterna tillfället i akt att utmåla en av Sveriges minoriteter som ett ondskefullt säkerhetshot.

Lyssna på Studio Expo om SD:s reaktioner på påskkravallerna

 

Det är precis samma sorts hets och rasistiska splittring som Rasmus Paludan själv ägnar sig åt. Men likheterna mellan SD och Paludan stannar inte där. Det är uppenbart att SD också delar koranbrännarens bild av hur det muslimska problemet ska lösas, nämligen genom att avlägsna muslimer från landet. ”Dags att börja städa upp det här landet”, skrev Björn Söder på Twitter. ”Fängsla och utvisa! Nu!!!” Andra sverigedemokratiska röster stämde in: ”Det finns bara en räddning för Sverige och det är massiv återvandring.” Förslag om ”organiserad flygtrafik” för deportationer varvades med krav på att ”sätta in militären”, ”verkanseld” och ”pansarfordon” mot de ”muslimska upploppsmännen”. Det officiella Sverigedemokratiska twitterkontot delade Jomshofs rasistiska bild om islam som en trojansk häst.

SD:s reaktion är förstås lika väntad som destruktiv. Partiet är som ett självspelande piano som bara kan en och samma antimuslimska sång. Mer iögonenfallande var det att se Moderaternas gruppledare Tobias Billström hemfalla åt samma typ av rasistiska hets när han under helgen delade ett meddelande som frågade sig: ”Hur i helvete kan vi tillåta dessa muslimer förstöra stad efter stad?” Billström överskuggades dock av sin kollega i riksdagen Hanif Bali, som föreslog att om ”andra generationens invandrare” deltog i upploppen så ska de ”isoleras så pass länge att de ej ynglar av sig”.

Att denna besinningslösa hets i SD:s kanaler – och från andra partiers företrädare – kommer spä på rasismen mot muslimer och de våldsfantasier som föds ur denna rasism, bör ingen betvivla. Expo har flera gånger tidigare granskat det intensiva hat som frodas bland Sverigedemokraternas anhängare som ett resultat av partiets ständiga smutskastning av muslimer och invandrare.

Detta vet SD:s partitoppar. Och de hetsar ändå, då som nu. De gör det för att partiet och Rasmus Paludan vill samma sak – att svenska folket ska ”vakna nu” och göra sig av med islam.

Sverigedemokraterna samverkar i praktiken med en högerextrem kampanj som syftar till att söndra och destabilisera Sverige. Det är nu viktigare än på länge att stå i solidaritet med Sveriges muslimer och tydligt markera mot politikernas rasistiska drev.

Morgan Finnsiö är researcher och utbildare på Expo.