Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Polisen måste få skjuta för att döda” är rubriken på måndagens ledare i Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Det är chefredaktören och den ansvarige utgivaren, Dick Erixon, som kommenterar kravallerna som följde av att den dansksvenske, högerextreme provokatören och politikern Rasmus Paludan bränt koranen i flera städer under påskhelgen. 

Dick Erixon skriver bland annat att ”i ett samhälle som importerat hundratusentals människor från världens värsta våldshärdar, är det fullständigt vanvett att tillämpa gamla svenska, snälla och omtänksamma metoder vid kravaller och upplopp”.

Dick Erixon menar att den ”massiva invandringen från Mellanöstern gör att det finns ett helt annat våldskapital som många är beredda att använda för att få sin vilja fram”. Enligt Erixon gör migrationen till Sverige att polisen behöver ökade befogenheter och ”rätten att skjuta ihjäl dem som hotar samhällsordningen”. ”Poliser måste få skjuta för att döda”, menar Erixon.

”Krig går ut på att döda”

Enligt interna rapporter ska drygt 100 poliser skadats under insatserna, 20 skadade polisbilar och 14 personer ur allmänheten skadats, rapporterar Svenska Dagbladet. Polisen uppger att de avlossade varningskott i Norrköping. Tre personer uppges ha skadats av rikoschetter i samband med skottlossningen.

I dag har polisen rätt att under vissa omständigheter använda skjutvapen, bland annat i nödvärn och vid en rad grova brott, vilket regleras genom en specifik kungörelse. Polisen måste alltid ta hänsyn till risken  att utomstående kan komma till skada vid en skottlossning och att använda skjutvapen i ett område där många människor bor eller vistas ska i det längsta undvikas. Skjuter polisen mot en person ska de eftersträva att ”endast för tillfället oskadliggöra” personen.

När Expo kontaktar Dick Erixon med anledning av ledartexten säger han att påskens kravaller ska betraktas som en krigsliknande situation och menar att nödvärnslagen tillämpas för restriktivt i Sverige.

Skulle det varit bättre om polisen gick in och sköt i det här fallet?

- Ja, om man vill ha en demokrati i Sverige så måste polisen ha kontrollen över området, backar man från det så ger man dem som inte vill ha demokrati ett övertag. Det bär emot oss alla att man ska behöva diskutera detta, men nu är det så och då måste vi kunna diskutera och förbereda oss på det som blir följden. Det här är bara första steget, sedan kommer sharialagar och allting annat.

Det skulle lätt leda till en massaker om polisen skjuter mot en folksamling?

- Man ska inte skjuta urskillningslöst, det ska vara taktiskt som vid krig. Det är svårt att förstå för oss i Sverige som inte haft krig på länge. Krig går ut på att döda och att vinna terräng. Vi har klarat oss i 200 år och inte behövt vara med om sånt. Därför är vi mentalt dåligt förberedda. Det såg vi ju nu att den första reaktionen var att backa, men backar man då ger man upp. Det måste man inse.

Har du exempel på något annat land där man hanterar kravaller på det sättet att man betraktar dem som ett krig?

- Om man förbereder sig och har den utrustning och den bilden av vilka man är och vilket våldskapital man har, då behöver man inte tillgripa det. Svensk polis och dess ledning har låtit poliser hoppa i barnhagar i uniform. Man har tagit respekten ifrån polisen. Polisen måste återfå respekten. Det handlar min artikel om i grunden.

Lanserar ”åtgärdsprogram” parallellt med antimuslimska utspel

Upploppen kopplade till koranbränningar har lett till en rad antimuslimska utspel. Topppolitiker i Sverigedemokraterna som Richard Jomshof och Björn Söder och partiets officiella twitterkonto har publicerat en antimuslimsk propagandabild där islam utmålas som trojansk häst som infiltrerar Väst. Bildspråket anknyter till den antimuslimska counterjihadistiska miljön som bygger på en konspirationsteori om att muslimska länder använder sig av invandring till Väst för att ”islamisera” sin omvärld.

Parallellt med den antimuslimska kampanjen på sociala medier har Sverigedemokratiska politiker gjort en rad mediala utspel för att framhäva sin kriminalpolitik.

På torsdagen levererade partiet ett så kallat åtgärdspaket på 30 punkter. Partiet vill utöka polisens befogenheter att skjuta och få kungörelsen att omfatta även våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet. Bland förslagen återfinns även kollektiv bestraffning där uppehållstillstånd ska kunna sägas upp för hela familjer ifall någon inom familjen begår ett allvarligt brott. Partiet vill även att familjer ska kunna drabbas av sanktioner från samhället i form av ”indragna sociala rättigheter” och begränsningar till ”delar av välfärden”.

Det är inte bara brottslighet som ska kunna leda till utvisning utan även vad partiet benämner som ”asocialitet”. Ett luddigt exempel på ”asscocialitet” som anges som skäl till utvisning är ”fientlighet mot samhället eller majoritetsbefolkningen”. Partiet vill även att fler barn ska omhändertas i ”utanförskapsområden”.

Texten har tillfogats en rättelse. I en tidigare version uppgavs en lägre, ouppdaterad, siffra över antalet skadade poliser.