Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jordan Peterson har fem miljoner följare på X och hans kanal på Youtube har till dags dato cirka 7,7 miljoner prenumeranter. Han har gjort sig ett namn som psykolog och författare av självförbättringsböcker för män och med sina stora plattformar är han en av ytterhögerns, så även Sverigedemokraternas, favoritpersoner i offentligheten.

Under en längre tid har Jordan Peterson gjort gemensam sak med högerextremister världen över i ett ökat fokus och hat mot transpersoner och deras rättigheter. Petersons hat och aggressiva utspel mot transsexualism är såldes inget nytt, det är väldokumenterad.

Nyligen skrev Jordan Peterson till en känd kanadensisk politiker på X. Politikern som Peterson adresserar kämpar för hbtq-personers rättigheter. Peterson menar att denne politiker är med och genomför ”den värsta formen av medicinsk slakt i Västs historia”. Jordan Peterson beskriver denne politiker som ”värre än förövarna i Auschwitz”. Peterson har även tidigare i uppmärksammade Youtube-klipp likställt könsbekräftande vård och behandling med de medicinska experiment och övergrepp som genomfördes i Nazityskland.  

Historiker och forskare har under de senaste åren varnat för att såväl antisemitism som relativisering, missbruk och andra former av förvanskning av Förintelsen och det som skedde i Nazityskland är ett ökande problem här i Sverige som i andra delar av Europa och i vår omvärld. Detta fenomen kan se olika ut och ta sig många olika uttryck men handlar oftast om påståenden och propaganda som förminskar, förlöjligar, relativiserar, ursäktar eller på olika sätt missbrukar minnet av vad som hände.

Förvanskning, desinformation och så långtgående påståenden som förnekandet av Förintelsen och andra händelser i Nazityskland kan återfinnas över hela den politiska skalan och i många olika kontexter. Vi har sett det i Rysslands falska och missledande bruk av termen ”avnazifiering” för att rättfärdiga sitt aggressionskrig mot Ukraina.

I närtid har vi också sett flera fall på hur Förintelsen och referenser till Nazityskland har använts av bland annat opinionsbildare och demonstranter i samband med Israels krigföring i Gaza och mot Hamas. Vid flertalet tillfällen har Israel och deras agerande associerats med Nazityskland och på pro-palestinska demonstrationer har exempelvis davidsstjärnan likställts med hakkors. Ett annat exempel på hur Förintelsen används som referens och symbol såg vi under coronapandemin när konspirationsteorier spreds från extremhögern in i det politiska samtalet. I opinionsbildning mot vaccin och i protester mot restriktioner såg vi i flera länder gula stjärnor av det slag Nazityskland tvingade judar att bära, med syftet att likställa demonstranter och personer som motsatte sig vaccinprogrammen med judar under Förintelsen.

Nu ser vi hur samma tankefigurer och narrativ även letar sig in i ytterhögerns attacker på transpersoners rättigheter och möjligheter till könsbekräftande vård. I epicentrum för dessa attacker och i förlängningen relativiseringen av Förintelsen och nazisternas illdåd står Jordan Peterson. Samme person som flera ledande sverigedemokrater, så som Mattias Karlsson, lyfter fram som en förebild och närmast idol. Under sommaren 2023 gick den sverigedemokratiska tankesmedjan Oikos ut på X och deklarerade stolt att dem som första svenska organisation givits rätten att översätta Dr Jordan B. Petersons skrift ”Ett konservativt manifest”. Jordan Peterson spelade också in en hälsning till Oikos konferens ”Young leaders academy” som gick av stapeln i mitten av juni 2023.

Historiemissbruk och möjligen också historielöshet är inte något ovanligt i dagens politiska diskurs och debatt. Men fallet Jordan Peterson går djupare än så. Jordan Peterson beskriver transaktivister som något värre än bödlarna i Auschwitz och ger implicit sken av att frivillig och på egen hand uppsökt könsbekräftande vård är att likställa, och kan jämföras med, med de illdåd och medicinska experiment som skedde under Förintelsen och i Nazityskland. Genom att göra det blir han en del av en miljö som förminskar och underminerar förståelsen av nazismens och Förintelsens innebörd och konsekvenser.

Jordan Petersons systematiska användande av nazisternas illdåd och terror som fond för attackerna på transsexuella aktivister och könsbekräftande vård blottlägger inte bara hans syn och hat i den frågan, utan också hans förminskande och relativisering av vad miljontals judar utsattes för under nazisternas mördande och illdåd. Det är djupt allvarligt och något som alla som delar och sprider denne mans gärning och värv bör ta i beaktande och inte längre kan blunda för.

För några dagar sedan kunde vi läsa att regeringen vill att det ska bli brottsligt att förneka eller för den delen förringa Förintelsen. Vad jag förstått är Sverigedemokraterna med på detta och välkomnar förslaget. Kommer SD:s husgud Jordan Peterson då bestå?

Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Expo.