Quenelle-hälsningen populariserades av den franska antisemitiske komikern och politikern Dieudonné M'bala M'bala. Han använde hälsningen i sin valkampanj till Europaparlamentet 2009 för sitt parti ”antisionistiska partiet”. Gesten beskrivs som en inverterad nazisthälsning där högerarmen sträcks nedåt och vänster handen håller vid axeln.

2013 blev hälsningen uppmärksammad igen när det dåvarande fotbollsproffset Nicolas Anelka firade ett mål med hälsningen. Anelka dömdes till strax över 800 000 kronor i böter för tilltaget och hans fotbollsklubb West Bromwich stängde av honom från spel. Hälsningen har även använts av personer som fotat sig själva utanför synagogor och minnesplatser för Förintelsen. 2017 dömde Högsta domstolen i Schweiz en man som använt sig av hälsningen utanför just en synagoga för landets motsvarighet till hets mot folkgrupp.

Hälsningen har också använts av franska högerextrema politiker som Jean-Marie Le Pen. 2014 deklarerade den då sittande inrikesministern Manuel Valls att gesten är att betrakta som antisemitisk och att lokala myndigheter kan förbjuda tillställningar där gesten används med hänvisning till ordningslagen.  

Dieudonné M'bala M'bala har fortsätt att sprida antisemitism och dömdes i februari 2019 till böter på närmare 100 000 kronor för en antisemitisk sång.

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.