Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan en längre tid tillbaka hade den vänsterextrema organisationen AFA utlyst till en demonstration under parollen ”avskaffa nationalstaten”. För en vecka sedan bestämde sig nätverket kring Robert Vesterlund och Info 14 för att hålla en motdemonstration. På kort tid slöt Nationalsocialistisk Front och Svenska Motståndsrörelsen upp bakom demonstrationen. Info 14 hävdade under veckan att responsen varit lika stor som inför den första Salemmarschen då runt 800 deltog.

Deltagarna hade uppmanats att klä sig enhetligt för att försvåra identifiering då konfrontation var sannolik. Facit för nazisterna blev runt 200 personer som anslöt till Mariatorget vid tolvtiden.

Nazisterna hade inte ansökt om tillstånd för demonstration men vägrade att lämna platsen då polisen informerade dem om läget. Lösningen blev att ta in bussar och efter visitering så kördes de ut till bland annat Årstafältet, Västberga, Kristineberg och Henrikdals industriområde. Totalt kördes 248 personer med bussar från Mariatorget enligt polisen. Bussarna kördes iväg precis när AFA kom till Mariatorget. Därifrån gick demonstrationståget genom Gamla Stan till Mynttorget. Nazisterna hade dock snabbt tagit sig tillbaka till tunnelbanestationen vid Gamla Stan. Där hade de plockat upp gatsten från spåret som de öste mot demonstrationståget när det passerade. Flaskor och sten kastades tillbaka från AFA:s demonstrationståg men fortsatte sedan.

Nazisterna försökte sig på en attack till när demonstrationen samlats vid Mynttorget. Genom riksdagsgången rusade ett hundratal nazister mot demonstrationen. Stenar kastades återigen. Polisen ringade in dem genom att täppa till in- och utgången ur riksdagsgången och de var därmed isolerade. De slussades sedan till arrester runt om i länet. Totalt 104 personer greps som misstänkta för våldsamt upplopp. Under söndagskvällen förhördes de och de flesta släpptes därefter. 14 personer anhölls under söndagen, misstänkta för våldsamt upplopp. En ur AFA:s tåg anhölls för olaga vapeninnehav då han greps med en burk tårgas. Han greps i samband med samlingen vid Mynttorget.

Björn Pihlblad vid Stockholmspolisens informationsenhet var mycket nöjd med resultatet av gårdagens insats.

- Vi hade målsättningen att hålla dem isär och det lyckades vi med. Det beror till stor del på AFA:s uppträdande igår då de vägrade att bli provocerade av nazisterna som kastade sten.

Under måndagen släpptes alla som anhölls under söndagen. Brottsmisstankarna angående våldsamt upplopp kvarstår mot de som greps vid riksdagsgången. På onsdag hålls överläggningar med åklagare som sedan ska ta ställning till om ärendet ska drivas till åtal.