Det hela uppdagades den 5 september förra året i Linköpings-trakten. Polis hade span på två män, 33 och 35 år, och vad de trodde var en planerad narkotikaaffär. En påse överlämnades till 19-åringen som kom till platsen i bil tillsammans med en jämnårig chaufför.

Det skulle visa sig att det inte rörde sig om en narkotikaaffär. När bilen stoppades av polis fann de tre elsprängkapslar, som används för att få en sprängladdning att detonera, och skarp ammunition.  Samtliga fyra åtalades vid Linköpings tingsrätt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den 19-åring, som Expo tidigare rapporterat om, åtalades också för brott mot vapenlagen då polisen även fann åtta skarpladdade patroner i hans jackficka.

19-åringen har i förhör medgivit vissa omständigheter men hävdat att han inte kände till att det var elsprängkapslar, och menar att han skulle transportera påsen vidare till en annan ”okänd person”.

Tingsrätten dömde på tisdagen 19-åringen till fängelse i ett år för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt vapenbrott.

Våldsam extremism

19-åringen förekommer även i en utredning rörande förberedelse till grov mordbrand. Något åtal har ännu inte kommit i det ärendet.

2020 dömdes han även för att ha spridit en stor mängd antisemitiskt material på sociala medier. Han har även gett uttryck för våldsbejakande åsikter, bland annat att synagogor ska bombas. Expo har också visat att han haft en framträdande roll i skapandet av en internationell nazistisk och accelerationistisk sammanslutning under namnet Moonkrieg Division.

Det har i utredningen inte framkommit några uppgifter som tyder på att det han nu döms för ska vara kopplat till något ideologiskt högerextremt motiv. Inte heller har några uppgifter framkommit om att han i nuläget ska vara organiserad i sådana sammanhang.

Kriminella gäng

I domen framkommer att 19-åringen haft kontakt med den kriminella MC-klubben Bandidos och dess supporterorganisation X-team. Bland annat syns han på fotografier på en kyrkogård i vad som framstår vara en minnesstund för en avliden gängmedlem. Själv förnekar han koppling till kriminella nätverk och menar att han endast var på plats för att han skjutsat en person till sammankomsten.

Rätten konstaterar att det inte är klarlagt vad syftet transporten av elsprängkapslarna varit. Samtidigt menar den att det inte kan ha funnits något legalt motiv bakom transporten. Hans gängkopplingar lyfts fram som en anledning till att det kan befaras att sprängmaterialet skulle komma att användas i brottsligt sammanhang. 

De två åtalade 30-åringarna binds även till drygt tio kilo sprängmedel samt ytterligare elsprängkapslar, som förvarats i ett förråd. De döms till fängelse i två år och nio månader för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. En av dem döms även för narkotikabrott för bland annat heroininnehav. Åtminstone en av männen ska vara kopplad till gängkriminalitet.

Den 19-årige chauffören frias helt.

Ingen av de övriga tre i målet har någon känd koppling till högerextremism.

Domen kan överklagas senast den 19 mars.