Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kepiro var officer i den ungerska armén och anklagas för delaktighet i krigsförbrytelse, ett massmord på 36 judar, romer och serber i januari 1942 i Novi Sad. Sammanlagt dödades tusentals civila i massakern, de sköts eller kastades levande i den isbelagda floden som hämnd för partisanattacker.

Kallar rättegången cirkus
Kepiro hävdar att han är totalt oskyldig, att rättegången är en cirkus och att alla anklagelser bygger på lögner. Han har tidigare utan framgång stämt chefen för Wiesenthalcentret, Efraim Zuroff, för förtal.

I rättssalen stödde han sig på en käpp och höll upp ett plakat: "Mördare av en 97-åring man". Utanför domstolen demonstrerade aktivister med banderollen "Mord har ingen ålder".

"Viktig rättegång"
"Detta är uppenbart en av de sista stora rättegångarna mot en misstänkt från Förintelsen. Det är också den första mot en ungersk krigsförbrytare, och därför viktig eftersom Ungern samarbetade med Nazityskland," konstaterar Efraim Zuroff.

Kepiros försvar bekostas av en "nationell legal stiftelse" som leds av Tamas Nagy Gaudi, parlamentsledamot för högerextrema Jobbik.

Ämnen i artikeln