Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Läs hela Jimmie Åkessons skrift här.

Enligt Jimmie Åkessons egen historieskrivning har han aldrig varit med i Sverigedemokraterna under partiets öppet rasistiska period. Åkesson har konsekvent hävdat att han gick med i partiet först efter mars 1995, då Anders Klarström lämnat som partiledare.

Klarström har en bakgrund inom nazistiska Nordiska rikspartiet och gav även under sin tid i Sverigedemokraterna uttryck för nazistiska idéer och samarbetade med nazistiska organisationer. Den ökända nazistiska terrorgruppen Vitt ariskt motstånd, VAM, agerade bland annat livvakter åt Klarström under en demonstration den 30 november 1992 i Stockholm.

Jimmie Åkesson har påstått att han anslöt sig till Sverigedemokraterna under den så kallade "förnyelsen" – då Mikael Jansson tagit över som partiledare i mars 1995. Enligt partiets egen historieskrivning ska alla band till vit makt-miljön då ha klippts. I sin självbiografi Satis Politio skriver Åkesson om beslutet att bli medlem i Sverigedemokraterna:

"Det som blev avgörande för mig var att partiledare Anders Klarström, som enligt Adaktusson var 'organiserad nazist' avgick och ersattes av tidigare centerpolitikern Mikael Jansson i mars 1995."

Enligt Jimmie Åkesson började hans politiska engagemang i Moderat skolungdom, en sektion inom Moderata ungdomsförbundet. Men att han lämnade organisationen på grund av missnöje över Moderaternas syn på kärnkraften och EU.

Men Jimmie Åkessons berättelse stämmer inte. Expo har tagit del av en hittills okänd text skriven av Jimmie Åkesson och publicerad i SDU-Syds medlemsblad år 1997. Under rubriken "Sagan om SDU-Sölvesborg" berättar Jimmie Åkesson en helt annan historia om hur han gick med i Sverigedemokraterna. Enligt texten gick Jimmie Åkesson, tvärtemot vad han själv har hävdat, aldrig med i Moderat skolungdom.

"Strax före valet 94 (skolvalet 1994 reds anm) tog ett antal skolungdomar i Sölvesborg initiativet till en partipolitisk fristående arbetsgrupp, för att hämma vänsterrörelsens expansion bland kommunens ynglingar. Namnet, Ny Höger (Nyh, antogs främst i provocerande syfte, och retade som väntat gallfeber på batiktomtarna. Vi genomförde stora anti-kommunistiska kampanjer, med huliganaffischering som främsta vapen."

Jimmie Åkesson fortsätter:

"Efter valet (skolvalet 1994 reds anm) valde dock några att gå en annan väg, och Moderat Skolungdom (MSU) bildades. Ny Höger döptes om till Ny Höger Nationalistema, och vi var nu en enad, men kraftigt försvagad grupp unga nationalister som hela tiden satte upp nya mål för framtiden, allt eftersom utstakade uppnåddes."

Därefter skriver Jimmie Åkesson att han och gruppen Ny höger nationalisterna tog kontakt med Sverigedemokraterna och beslutade på nyårsafton år 1994 att ansluta sig till partiet och att bilda en lokal SDU-avdelning:

"Första kontakten med SD hade vi någon gång i december samma år (1994, reds anm), och under ett möte på nyårsafton beslöt vi oss för att börja arbeta partipolitiskt, och att en lokal SDU-avdelning så småningom skulle bildas."

Jimmie Åkessons egen text från SDU-Syds medlemsblad år 1997 berättar alltså en annan historia om när och hur han gick med i Sverigedemokraterna. Tvärtemot vad han senare har påstått skriver Jimmie Åkesson i texten att han beslöt att ansluta sig till partiet innan Mikael Jansson tog över som partiledare i mars 1995. Texten motsäger även historien om att han först skulle varit aktiv i Moderat skolungdom.

Så här skriver Jimmie Åkesson om perioden i självbiografin Satis Polito:

"Jag var alltså ungmoderat kring valet 1994. (Intressant i sammanhanget är förstås att MUF-ordföranden vid samma tid hette Fredrik Reinfeldt, vilket jag förvisso inte ägnade några djupare reflektioner då)"

Han nämner "Ny höger" i boken men tonar ned gruppens betydelse och kallar det ett "plojprojekt" och till skillnad från redogörelsen från 1997 skriver han att han var en av de som lämnade Ny höger för att ansluta sig till Moderat skolungdom.

Jimmie Åkesson tonar även ned sitt politiska engagemang vid tiden och framställer sig som politiskt omedveten:

"Det var egentligen inte på grund av ideologisk övertygelse. Främst handlade om att visa distans till skolans vänstergäng (…) man kan alltså ana något slags politisk medvetenhet här, även om kommunism var ett tämligen diffust fenomen vid det här laget", skriver han i Satis Politio.

Även i andra mediesammanhang har Jimmie Åkesson framhållit att han var politiskt omedveten tiden innan han gick med i Sverigedemokraterna, och att hans första politiska engagemang var i Moderat skolungdom.

"Jag började reflektera över mina åsikter i samband med att det var val 94, innan det tyckte jag att de som har makten kan ha makten det känns mest tryckt. Men då började jag fundera lite, när jag var 15. Jag gick med i Moderat skolungdom vid den här tiden, mest för att jag hade massa kompisar som gick med där och de hade roliga fester, det var väl egentligen det.", sa Jimmie Åkesson i SVT-programmet "Nyfiken på partiledaren" som sändes innan valet 2014.

I tv-programmet nämner han inget om sitt intresse för nationalism under den tiden. Men i skriften från 1997 tonar en annan bild fram. Gruppen Ny höger har döpts om till Ny höger nationalisterna och Jimmie Åkesson beskriver sig själv som en ung nationalist med en klar politisk målsättning:

"Förutom att vi med kraft arbetade mot marxismens destruktiva inflytande på den svenska ungdomen, förespråkade vi också hårdare straff för grova brott, samt att vi var för en klart restriktiv invandringspolitik. Även om det inom gruppen rådde delade meningar i den sistnämnda frågan, var det inget tvivel om vad vårt mål var, att slå ner flera års vänstervåg och visa rödingarna att knark och flum inte tillhör Sveriges framtid".

Sverigedemokraterna har under dagen tagit del av Jimmie Åkessons skrivelse och partiets pressekreterare Christian Krappedal säger att han vidarebefordrat Expo:s frågor till Jimmie Åkesson. Men ännu har det inte kommit något svar från Åkesson. I en skriftlig kommentar skriver Krappedal.

''Jimmie Åkesson sökte kontakt med partiet efter valet 94. Medlem blev han våren/försommaren 1995. Det går givetvis att kontrollera genom att gå tillbaka till äldre matriklar. Angående Moderat skolungdom så betalade Jimmie Åkesson 20 kr i avgift till MSU och deltog i allehanda aktiviteter, mestadels fester.''

Läs hela Jimmie Åkessons skrift här.

Ämnen i artikeln