Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under måndagen lämnade grekiska åklagare in en begäran om att lyfta åtalsimmuniteten för tre parlamentsledamöter från det nazistiska partiet Gyllene Gryning. Detta rapporterar nyhetsbyrån AP.

Begäran lämnades in efter att en vittnesskyddad person berättat att de tre ledamöterna Giorgos Germenis, Panagiotis Iliopoulos och Stathis Boukouras ska ha varit involverade i en militärliknande träning för nya partimedlemmar eller för olaga vapeninnehav.

Vittnet säger sig ha varit en tidigare medlem i Gyllene gryning, som valt att lämna partiet under juni 2012. Han har även intygat att partiet uppmuntrat till attacker mot immigranter.

Boukouras gick under måndagen frivilligt till Atens huvuddomstol för att bevisa att anklagelserna mot honom är falska, men enligt tidningen Ekathimerini.com har åklagarna fått in ett flertal yrkanden från före detta partimedlemmar som nu under skydd vill vittna mot parlamentarikerna.

På torsdag ska parlamentets etiska kommittee börja granska om det går att lyfta åtalsimmuniteten för Germenis, Iliopoulos och Boukouras. Kommitteen ska också granska tidigare begäran om att lyfta åtalsimmuniteten för de två parlamentarikerna som släpptes förra veckan i väntan på rättegång, Ilias Panagiotaros och Ilias Kasidiaris, vilka också ska granskas.

Frågan om Gyllene gryning fungerat som en kriminell organisation håller också på att utredas. Under tisdagen lämnade åklagarna i fallet in en förfrågan till Gruppen mot Ekonomisk Brottslighet om att få tillgång till bankkonton tillhörande alla Gyllene Grynings parlamentariker, samt till övriga tjänstemän som varit inblandade i den senaste tidens oroligheter.

Enligt tidningen Ekathimerini.com är man framför allt intresserade av partiledaren Nikos Michaloliakos bankkonto, samt hans andrebefälhavare Christos Pappas och parlamentarikern Yiannis Lagos bankkonton. Alla tre sitter fortfarande häktade i väntan på rättegång.

Ämnen i artikeln