Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 43-årige aktivisten, som medverkat på den högerextrema organisationen Nordisk ungdoms aktioner, åtalas för 13 fall av hets mot folkgrupp. Samtliga åtalspunkter gäller inlägg som publicerats på det ryska sociala nätverket VK, en nätgemenskap som påminner om Facebook.

 Åtalet gäller allt från spridande av bilder, Youtube-filmer samt inlägg han själv skrivit. De åtalade publiceringarna lades ut på 43-åringens VK-profil mellan oktober 2017 och februari 2018.

Hitlerbilder

Flera av inläggen har nazistiska kopplingar, bilder på Adolf Hitler och hakkorsfanor samt personer som gör så kallade Hitlerhälsningar.  

43-åringen har enligt åklagaren lagt ut inlägg som är nedsättande mot judar, muslimer, mörkhyade, afghaner och invandrare i allmänhet.

När 43-åringen konfronterades med inläggen i förhör svarade han konsekvent ”inga kommentarer”.

Målet går upp för förhandling på Södertörns tingsrätt den 13 november.

Högerextrema kretsar

43-åringen har sedan åtminstone 2016 figurerat i högerextrema sammanhang. Under senare år har han deltagit på Nordisk ungdoms aktioner. Han uppger själv på VK att han är aktiv i NU.

Han har även närvarat vid Mynttorgsaktivisternas manifestationer – en sammanslutning som uppger sig vara partipolitiskt obunden, men som visar stöd till bland annat Nordisk ungdom, Alternativ för Sverige och Det fria Sverige.

43-åringen är sedan tidigare dömd för misshandel och försök till misshandel.

Yttreligare 13 aktivister från Nordisk ungdom står åtalade i ett annat mål som inkluderar flera olika aktioner. 

Ämnen i artikeln