Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är tidningen Svenska Dagbladet som på tisdagen rapporterar om att Sverigedemokraterna i december förra året kontaktades av en alliansföreträdare. Det gällde frågan om höjda avgifter på Öresundsbron – något oppositionen var tveksamma till. Tony Wiklander vill inte berätta vem som kontaktade honom.

– Men jag kan inte förneka att det var kontakter. För sedan kom de vid mötet efteråt och hade justerat sitt beslut i enlighet med vad jag hade pratat om, säger han till Svenska Dagbladet.

Wiklander beskriver samtalen som "förhandlingar", men vill inte närmare precisera vad som sades. Han säger dock att samtalen kom från ett och samma parti.

Moderaten Jan-Evert Rådhström, som är vice ordförande i trafikutskottet, säger till Svenska Dagbladet att han "kan ha ringt" Wiklander för att fråga var Sverigedemokraterna står i frågan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt förnekar att några samtal mellan alliansen och Sverigedemokraterna förekommit. Enligt Sverigedemokraternas gruppledare, Björn Söder, ska dock såväl regeringssidan som de rödgröna "öppnat upp för samtal".

– Det handlar om informella samtal där man försöker göra upp med oss i olika frågor, säger han till Svenska Dagbladet.

När det gäller Öresundsärendet så ställde sig först Sverigedemokraterna bakom regeringens förlag men när det lades fram i kammaren valde partiet att inte stödja det.

Ämnen i artikeln