Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Jag tror aldrig att jag har lett så mycket någonsin”, berättar David Nilsson i podden Mer än ord, om den skinande medalj som nyligen damp ner i hans brevlåda.

David Nilsson är aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och dömdes tidigare i år för att bland annat ha publicerat ett bildkollage på julgranskulor försedda med olika nazistsymboler på sin profil på Vkontakte. Nu har han något mer att hänga i granen. 

I början av juli i år lanserades initiativet HMF-medaljen. HMF är en förkortning för hets mot folkgrupp – ett brott som allt fler personer har dömts för de senaste åren, inte minst tack vare den ideella föreningen Näthatsgranskarens arbete. Initiativtagarna till HMF-medaljen har tagit på sig att som plåster på såren dela ut medaljer till ”så många personer som blivit åtalade för HMF som möjligt”.

Syftet med projektet är att ”göra uppror mot den statliga anarkotyrannin” – enligt initiativtagarna är lagen statens sätt att begränsa medborgarnas utrymme för egen, självständig reflektion. Själva medaljen pryds av meningen Dixi et salvavi animam meam, som översatt från latin betyder jag har talat och räddat min själ.

Det framhålls att man med initiativet eftersträvar reell och inte symbolisk effekt. Denna effekt skulle vara att ”brottet hets mot folkgrupp inte längre blir stigmatiserande och tappar respekt”. Hur detta skulle gå till i praktiken är oklart, och att dela ut medaljer framstår i allra högsta grad som en symbolisk handling.

Initiativtagarna har valt att vara anonyma och understryker att de ”inte är mer intressanta än någon annan.” De skulle, enligt dem själva, också kunna dömas för hets mot folkgrupp om de ”inte lade band på sig och censurerade sig själva i det som borde vara fria fora på internet.” Expo kan dock avslöja att HMF-medaljens hemsida har registrerats av en viss Dan Dalén.

Dalén är en veteran inom den svenska vit makt-miljön med en bakgrund inom bland annat Nationalsocialistisk Front. 2005 åtalades Dalén, tillsammans med tre andra, för förberedelse till terroristbrott men dömdes i slutändan enbart för grov skadegörelse. De senaste åren har han deltagit i flera av Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer. Dalén har uppenbarligen inte alltid lyckats lägga band på sig i det ”fria fora” som internet utgör. I början av 2000-talet dömdes han för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat nazistisk propaganda på en hemsida. Huruvida han tilldelat sig själv en medalj är i dagsläget inte känt.

Bland dem som hittills förärats en medalj kan bland annat Dan Park och Det fria Sveriges ordförande Dan Eriksson nämnas. Park har dömts för hets mot folkgrupp ett flertal gånger, både för inlägg i sociala medier och för ett antal av sina konstverk. Eriksson å andra sidan är en av dem som tilldelats en medalj trots att han friades i rätten. Ett antal NMR-aktivister har också tilldelats medaljer. David Nilsson, som så tacksamt tog emot medaljen, säger sig trots det vara oskyldig till de brott han ”belönats” för. 

På HMF-medaljens hemsida går det även att läsa om pensionären Christina, som enligt initiativtagarna var en ”prioriterad person att få ut medaljen till”. Domen mot Christina, som gällde hela åtta fall av hets mot folkgrupp, blev omskriven i så kallad alternativmedia eftersom påföljden i hennes fall bestämdes till fängelse. Upprördheten i sociala medier var stor. Vad ingen nämnde i sin rapportering var att det blev fängelse endast för att Christina tidigare var dömd för utpressning och hade återfallit i brott.

Narrativet är bekant. I alternativmedia beskrivs bestämmelsen om hets mot folkgrupp ofta som en gummiparagraf och som ett tanke- eller åsiktsbrott. Grovt missaktande uttalanden framställs som ”invandringskritik”. De som gör sig skyldiga till brotten utmålas som ”sanningssägare” som är utsatta för ett rättsövergrepp från staten. 

Ett flertal politiska aktörer vill också avskaffa lagstiftningen. Däribland Nordiska motståndsrörelsen, som istället vill ersätta bestämmelsen med ”lagar mot folkfientlig och subversiv propaganda”. Även Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling, Ungsvenskarna och Liberala Ungdomsförbundet vill avskaffa hets mot folkgrupp och därmed bana väg för möjligheten att exempelvis hissa hakkorsflaggor, hylla Hitler för ett väl genomfört folkmord eller beskriva valfri folkgrupp som skadedjur utan att riskera straff. Tills nationalsocialister, ungsvenskar eller nästa generations liberaler tar makten i Sverige får de som åtalas för brottet hålla till godo med en medalj.

Ur nya numret av Expo. Köp tidningen i butik eller teckna en prenumeration här.