Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under rättegångens tolfte dag gick kriminaltekniker och rättsläkare igenom obduktionsrapporter från nio av de som sköts av Anders Behring Breivik på Utøya. Texter från anhöriga lästes upp för att ge en bild av hur de var när de levde.

I arbetet med att identifiera och undersöka alla de avlidna jobbade fler än 100 personer. Flera avbröt sina semestrar för att hjälpa till. Andra jobbade ideellt. På sex dagar blev arbetet färdigt och de avlidna kunde begravas, det skriver NRK i sitt direktreferat från rättegången.

En rättsläkare berättade hur de flesta av de 69 avlidna träffades av två eller tre skott. De flesta sköts på nära håll och träffades 2i huvudet.

Anhöriga, lästes upp texter om sina anhöriga inför varje obduktions- och skaderapport, detta gjordes för att rätten skulle få en bild av hur de var när de levde. Bland annat läste det första offret Trond Berntsens biståndsadvokat upp en text från Berntsens två döttrar.

– Han var en pappa som skulle gå genom eld för sina barn. Han var världens bästa pappa.

Dagens genomgång var väldigt tuff för de anhöriga, flera grät öppet när brev och rapporter lästes upp. Av denna anledning höll rättegångsförhandlingarna idag bara på till lunch. Rättegången mot Breivik fortsätter på måndag.

Ämnen i artikeln