Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den högerextrema sajten Samnytt har under flera år publicerat falska annonser från ett nätverk som kallar sig Adstyle. Nätverket utnyttjar kända personer för att lura in offer till investeringsbedrägerier.

Det avslöjar Expressen i samarbete med ProPublica i USA, journalistorganisationen The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP och Papertrail Media i Tyskland.

Annonserna använder sig olovligt av kända personer, som Claes Elfsberg, Alexander Bard och Joel Kinnaman som genom fabricerade citat intygar att de tjänat lätta pengar på att investera i bitcoin. Bakom verksamheten döljer sig kriminella nätverk som i själva verket stjäl pengarna. Det handlar om en organiserad brottslighet som blivit en mångmiljardindustri, enligt Expressen.

Flera av de som figurerat i bedrägeriet har reagerat. Exempelvis polisanmälde Claes Elfsberg annonserna redan för flera år sedan.

– Det har hänt att folk har hört av sig och frågat ”är det verkligen så där bra som du säger” och då har jag försökt avskräcka dem och sagt att nej för sjutton gå inte på det där, det är bara bluff och lurendrejeri, säger han till Expressen.

Adstyle presenterar sig som ett amerikanskt företag, men Expressens granskning visar att bolaget inte existerar. Tidningen har spårat de ansvariga till en liten by i Italien.

Granskningen visar att bedrägerinätverket försett högerextrema och konspirationsteoretiska sajter runtom i världen med bluffannonser - vilka inkluderar ett dussintal Trump-trogna sajter i USA och sajter i Tyskland som stöder det högerextrema partiet AFD.

Bluffarna ska ha varit välkända, men trots att till och med Samnytts egna läsare hört av sig och varnat för dem så har de inte stoppats.

Nu säger experter till Expressen att Samnytt kan ha gjort sig skyldigt till medverkan till bedrägeri.

– Inte en chans att de inte förstod att det var bluffar, säger tidigare chefsåklagaren Stefan Lundberg, till tidningen.

Samnytt grundades 2017 av den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som är VD för sajten. Han är i dag även oppositionsråd i Dalarna för Sverigedemokraterna. Kent Ekeroth har inte svarat på Expressens frågor om annonserna. Även sajtens ansvarige utgivare, Mats Dagerlind, väljer att inte bemöta uppgifterna om bluffannonserna på sajten.

”Samnytt har på grund av politisk förföljelse från etablissemanget i Sverige blivit blockerade från att använda de mer etablerade annonsbörserna varför vi har blivit hänvisade till att testa andra former av programmatisk reklam (reklam vars innehåll det annonssäljande mediet, i det här fallet vi, inte har kontroll över)”, skriver Mats Dagerlind i ett svar till Expressen.

Det är oklart hur mycket pengar Samnytt tjänat på annonserna. Efter Expressen började ställa frågor om verksamheten försvann annonserna från sajten.