Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SDL är ett löst sammansatt nätverk kopplat till English Defence League (EDL), som gjort sig kända för våldsamma antimuslimska demonstrationer i Storbritannien. Det är oklart hur många anhängare SDL har.

Klart är dock att nätverket har sökt och fått tillstånd för att demonstrera på Stortorget i Malmö på lördagseftermiddagen den 23 mars.

– De har anmält att det ska bli fem talare och att det ska komma 100 personer, men det låter som en väldigt tveksam siffra. Jag tror inte att de bli tillnärmelsevis så många, säger Ewa-Gun Westford på polisens ledningscentral i Malmö.

Utöver SDL har Vänsterpartiet sökt tillstånd för att demonstrera.

– Vi är ett antirasistiskt parti som vill manifestera mot rasism på ett fredligt vis, säger Patrik Strand på Vänsterpartiets kansli i Malmö.

Både polisen och Vänsterpartiet utgår från att SDL:s demonstration kommer att mötas av motdemonstranter.

– Vi räknar med att det blir störningar och rustar för det. Vi har en relativt hög beredskap och försöker göra vårt bästa för att det här ska fungera, säger Ewa-Gun Westford.

SDL grundades 2011. Gruppens nuvarande ledare, Kamil Ryba, är dömd för olaga hot, ofredande och skadegörelse. Nätverkets tidigare talesperson är Isak Nygren, en avhoppad sverigedemokrat. Nygren lämnade Sverigedemokraterna 2011 när han hotades av uteslutning ur partiet sedan han diskuterat "rasblandning" på ett nazistiskt forum.

Ett fåtal representanter från SDL var närvarande på en antimuslimsk demonstration i Århus förra året. Isak Nygren stod för demonstrationstillståndet när flera ledande profiler i den så kallade counterjihadrörelsen samlades i Stockholm i oktober förra året. Antalet SDL-anhängare på plats var dock max en handfull.

Ämnen i artikeln