Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Manifestation som samlade omkring 700 personer arrangerades av Dalarna mot rasism. För två veckor sedan hade samma organisation anordnat en manifestation i Ludvika. Efter demonstrationen blev ett 40-tal personer som slutit upp på ett möte attackerade av ett tio-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen. Den vänsterpartistiske kommunalpolitikern Daniel Riazat blev slagen med en flaska i huvudet.

Daniel Riazat som också är grundare till Dalarna mot Rasism säger till Expo.se att de tyckte att det var viktigt att snabbt visa att det inte blir skrämda av nazisternas våld, och visa att de allra flesta tror på tolerans och demokrati.
­
- Vi står enade mot våld och rasism, detta är en hälsning till nazister som tror att vi ger upp om de attackerar oss. Ni har fel vi blir bara fler och starkare, säger Riazat.

Riazat påpekar även att lördagens demonstration inte enbart var riktad mot Svenska motståndsrörelsen, utan mot all främlingsfientlighet och rasism i samhället. Demonstration i Falun var tvärpolitisk. Förutom Daniel Riazat, talade Jonathan Möller från stiftelsen Expo, nattvandraren Eva-Len Strandberg och Peter Hultqvist som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hultqvist representerade hela riksdagen, utom Sverigedemokraterna.
­
- Det kändes hedrande att få göra det. Vi måste på alla sätta bekämpa de krafter som bygger på hat mot andra människor och som inte kan acceptera människors lika värde.
­
- Det är väldigt viktigt med sådana här manifestationer för det visar att människor inte accepterar de åsikter och verk som högerextrema står för, säger Hultqvist till Expo.se

Jonas Karlsson vakthavande befäl för Dalapolisen uppger att
demonstration gick lugnt till och inga incidenter rapporterats.

Ämnen i artikeln