Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (Arbetarnas sociala rättviseparti), DSSS, har utannonserat att partiet planerar att hålla demonstrationen sista helgen i juni. Någon officiell ansökan har inte lämnats in men från styret i Přerov sägs det att det inte finns några laglig väg att stoppa partiet från att besöka orten, rapporterar Romea.cz.

Beskedet från DSSS kommer två år efter att kravaller utbröt på orten vid en annan antiromsk demonstration. Totalt deltog 700 aktivister vid demonstrationen. Då drabbade högerextremister och polis samman. 31 personer greps, flera skadades, bland annat sex poliser. Demonstrationen arrangerades av Dělnická strana (Arbetarnas parti) som förbjöds förra året. DSSS är en direkt fortsättning på det partiet.

Enligt DSSS vice partiledare Jiří Štěpánek så är den planerade demonstrationen både antirasistisk och mot våld, vilket även den tidigare demonstrationen utgavs sig för att vara.
– Přerov är en ökänd plats där rasistiska attacker är vanliga, ofta utförda av den zigenska minoriteten. Det senaste fallet var den brutala misshandeln av en ung man, som hamnade i ett tillstånd av medvetslöshet. Det är därför namnet på vår manifestationen är "mot rasistiskt våld", säger Štěpánek i ett uttalande enligt Romea.cz.

Štěpánek refererar till en uppmärksammad händelse i mars då en 17-åring misshandlades så svårt att han under en period hamnade i koma. De båda förövarna har av vittnen pekats ut som romer. Två män, 25 och 31 år gamla, har häktats för händelsen. De båda riskerar om de döms för överfallet upp till tio års fängelse.